Ce poti pati daca ai consumat din apa retrasa de pe piata?

Ce poti pati daca ai consumat din apa retrasa de pe piata?
Eviti sa bei apa de la robinet tocmai pentru ca te gandesti ca apa imbuteliata e mai sigura. Insa afli, in urma controalelor ANPC, ca lucrurile nu stau tocmai asa. Ce sa faci? Te intorci la apa de la robinet, consumi in continuare apa imbuteliata, sperand ca marca aleasa este sigura?

Ziare.com a stat de vorba cu nutritionistul Mihaela Costin, pentru a afla ce tip de apa e mai sigur, ce ar trebui sa le dam mai ales copiilor si care sunt riscurile daca apa consumata are mai multi microbi decat limita considerata sigura.

-Recent, ANPC a prelevat esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hypermarketuri si supermarketuri. Ce se poate intampla daca oamenii ajung sa consume astfel de apa? Ce pericole exista?

-Este important ca atunci cand achizitionam apa de pe rafturile magazinelor sa luam in calcul calitatea acesteia. Studiul efectuat de ANPC aduce in discutie o problematica esentiala, respectiv conformitatea apei si riscurile la care populatia se expune in necunostinta de cauza.

Fara sa stim, consumand apa neconforma, ne expunem la afectiuni dentare, boli digestive sau simptome diareice acute, cat si la afectiuni ale sistemului imunitar.

-Ce simptome pot aparea? Cand ar trebui sa ne facem griji?

-Pot aparea simptome asociate cu bolile digestive, precum aciditate sau dureri de stomac, pot aparea scaune modificate sau ne putem periclita imunitatea, ajungand sa ne imbolnavim mai rapid prin expunerea la anumiti factori de mediu.
Trebuie sa avem un comportament preventiv in acest sens, sa studiem corespunzator etichetele si sa evitam sa ajungem in postura in care trebuie sa tratam afectiunile.

-Mai ales copiilor le este data apa imbuteliata. Recomandati parintilor sa continue aceasta practica sau ar trebui ca toata apa data copiilor sa fie fiarta? Pana la ce varsta?

-Indiferent de varsta, copiii sunt mai sensibili. Cu cat varsta lor este mai mica, cu atat sunt mai vulnerabili. Exista, intr-adevar, anumite sortimente pe piata care ofera o calitate impecabila a apei, insa, daca nu suntem siguri de aceasta, mai bine mergem pe metoda traditionala, fierband apa.

-Au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului mai multe marci de apa. Daca avem acasa astfel de tipuri de apa, ar trebui sa le aruncam sau putem fierbe apa si apoi sa o consumam?

-Decizia retragerii anumitor sortimente de pe piata s-a luat cu un anumit scop: acela de a evita punerea in pericol a populatiei. De aceea, pentru a nu ne asuma vreun risc, recomandat ar fi sa aruncam rezervele existente si sa ne indreptam atentia spre o apa conforma.

-In ce oras/zona din Romania curge la robinet cea mai curata apa?

-Parerile sunt impartite in acest sens. Insa cea mai sigura apa provine din zonele cat mai putin poluate, cat mai putin industrializate, direct de la izvor.

-Apa ambalata, cumparata, cum ar trebui stocata, astfel incat sa-si pastreze proprietatile? Cata vreme poate fi pastrata?

-In conditii ideale si constante de temperatura si mediu, apa nu ar trebui sa se degradeze.

Citeste si SCANDALUL apelor minerale: "În PET-uri poate să fie apă şi de la chiuvetă, şi din lac!". NIMENI nu ştie ce bem!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
11

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
179

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
116

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...