Ce poti face daca medicul ti-a interzis sa mananci sarat, dulce sau grasimi

Ce poti face daca medicul ti-a interzis sa mananci sarat, dulce sau grasimi
1. Regim fara sare
Regimul "fara sare" se prescrie des, indeosebi celor varstnici, cu probleme de tensiune, de circulatie, renale si inca altele. Nu e tocmai placut, dar exista mici trucuri.

- Cel mai simplu truc se gaseste in farmacii si se numeste "sare fara sodiu". Solutia este buna, daca ii toleram gustul si daca medicul n-a gasit exces de potasiu in sange. Daca a gasit, trebuie cautat altceva.
- Altceva este de multe ori zeama de lamaie. Acest produs natural, bogat in vitamine, da gust placut salatelor, supelor si chiar mancarurilor. Uiti de sare.
- Pulbere de mirodenii uscate: leustean, busuioc, oregano, marar, patrunjel. Pe langa aroma, toate dau si un gust, aproape picant. Iarasi uiti de sare.

2. Regim fara zahar
Este rezervat indeosebi diabeticilor si supraponderalilor. Iata ce inlocuieste zaharul:

- Indulcitorii chimici sunt aprape o solutie perfecta. Zaharina le displace multora, dar exista indulcitor acceptat, care imita perfect zaharul: Acesulfam K, Sucraloza.
- Exista chiar si produsul "zahar fara zahar", un praf alb, perfect pentru pudratul fursecurilor sau al altor prajituri.
- Fructele inlocuiesc deserturile gatite. Cand avem pofta de "un dulce", incercam cu prune, caise, mandarine, ananas.
- Uneori este acceptata mierea. Daca nici aceasta nu se accepta, o lingurita cu polen de albine, luat de la Plafar, framantat in gura, potoleste dorinta de dulce.

3. Regim fara grasimi
De obicei, medicul recomanda "fara grasimi de origine animala": slanina, untura, seu, unt si lactate grase. Iata solutiile:

-  Grasimea vegetala, adica uleiurile, dar folosite cumpatat.
- Ideal este uleiul de masline "extra virgin", adica procesat la rece si nu prin rafinare.
- Orice ulei procesat la rece este acceptabil pentru organism, chiar daca nu are virtutile celui de masline. Se gasesc in marketuri uleiuri procesate la rece de: porumb, arahide, in, dovleac, soia si chiar de floarea soarelui.

4. Regim fara carne
Daca medicul a exclus carnea, pentru evitarea proteinelor, care produc exces de uree, nu exista solutie. Pentru alte cazuri, carnea poate fi substituita de gospodina, cu mici trucuri.

- Chiftelele vegetale. Ele se fac din boabe fierte si tocate, din: linte, soia, amestec de linte-soia-cartofi-morcovi.
- Cel mai bun inlocuitor al carnii este ciuperca. O mancare de ciuperci satisface ca si una de carne. In afara mancarurilor obisnuite, ciupercile "carnoase" pot fi puse la gratar si asezonate asemanator carnii.
- Un bun inlocuitor al carnii este pestele. Tolerat de organism, pestele nu este aproape niciodata interzis de medic - mai ales cand este un peste slab (stiuca, pastrav, salau)

5. Regim fara alimente picante
Varstnicii, cardiacii, cei cu boli gastrice, hepatice, dar si altii, au interdictie la tot ce e picant. Solutia vine tot de la vegetalele proaspete.

- Ca si la inlocuirea sarii, frunzele de marar, patrunjel, leustean, busuioc, pot inlocui condimentele. Atentie: toate sunt recomandate in stare nefiarta, eventual presarate direct in farfurie.

- Radacinile aromate pot fi un condiment perfect acceptat: telina, radacina de patrunjel, pastarnac.
- Ceapa, usturoiul, prazul condimenteaza si ele mancarea, dar trebuie folosite in limitele acceptate de medic.

 

sanatate.bzi.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
21

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
22

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
77

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...