Ce poti face daca ai semnat actul aditional "in conditiile bancii" sau daca nu ai primit nici acum notificarea

Ce poti face daca ai semnat actul aditional "in conditiile bancii" sau daca nu ai primit nici acum notificarea
Daca ai semnat actul aditional si ai acceptat conditiile bancii, care nu respecta ordonanta 50, adica ai un comision de administrare mai mare intrucat a inghitit o parte sau in totalitate comisionul de risc si ai orice fel de alte clauze care  incalca ordonanta in cauza, poti fi norocos in sensul ca INCA se mai poate face ceva! Mai departe, daca nu ai primit nici acum notificarea privind actul aditional de la banca, nu te speria pentru ca nicio institutie de credit din tara nu va putea transforma acest lucru in "acceptare tacita". Singurul caz in care nu se mai poate face mare lucru e acela in care ai semnat deja si ai acceptat transformarea dobanzii fixe in dobanda variabila!
 
"Orice clauza din actul aditional care nu respecta ordonanta 50 va fi considerata nula de drept. Daca clientul respectiv va face o reclamatie la banca si una la ANPC in care va spune ca, desi a semnat actul, anumite prevederi sunt ilegale si nu respecta ordonanta, autoritatea poate merge pana in panzele albe ca sa obtina anularea actului respectiv", au declarat pentru incont.ro oficialii ANPC.

"Consumatorii acre au semnat actele aditionale beneficiaza strict de prevederile favorabile lor din OUG 50, pe care banca este obligata sa le implementeze in contracte. Daca implementarea nu convine consumatorilor, caile de atac raman deschise pe perioada nedeterminata", au adaugat acestia.

ANPC mai anunta ca se poate ajunge pana la suspendarea activitatii unitatii bancare care nu respecta prevederile legale si nu se conformeaza la ce spune OUG 50.

In acelasi timp insa, avocatii consultati de Pro TV si incont.ro au opinii nuantate la intrebarea: Ce mai poti face daca ai semnat actul aditional?

Marius Coltuc spune ca ai la dispozitie trei ani ca sa ataci banca in instanta pe acest temei si ca altfel nu se poate obtine anularea actului aditional la contractul semnat intre cele doua parti.

Mai departe, Gheorghe Piperea este de parere ca depinde foarte mult de actul aditional semnat daca a fost unul tip sau unul personalizat. Potrivit lui Piperea, ai mai multe sanse sa obtii anularea actului aditional - tip decat a celui personalizat.

Pe de alta parte, si Piperea spune acelasi lucru ca si Coltuc: anularea se poate obtine numai in instanta.

ANPC, asa cum am vazut mai sus, nu este de acord in totalitate cu asta si spune ca POATE obtine anularea si fara proces.


Cum se poate modifica dobanza fixa in dobanda variabila?

Potrivit reprezentantilor ANPC, transformarea dobanzii fixe intr-una variabila nu poate fi facuta decat cu acordul creditorului adica nu poate exista situatia in care banca ti-a trimis notificarea, tu nu ai raspuns la ea in termenul legal si in actul aditional in cauza, care se considera "acceptat tacit", sa fie trecuta aceasta schimbare fara voia ta.

"Nu este legal sa se modifice tipul dobanzii ca efect al conformarii la OUG 50. Singura modalitate legala a creditorului de a modifica tipul dobanzii este de a propune clientului un act aditional de modificare a contractului de credit, pe care clientul isi da acordul explicit prin semnatura", au mai spus oficialii ANPC.


Pot fi majorate dobanzile/marjele?


Oficialii ANPC spun ca OUG 50 interzice explicit majorarea dobanzii si prevede ca marja fixa nu poate fi majorata pe durata contractului, dar ca depinde foarte mult cat de iscusit a fost scris contractul tau.

Daca marja nu era specificata inainte explicit in contract, de acum inainte va trebui mentionata explicit.


Ce se intampla cu cei care nu au fost notificati?


ANPC mai anunta ca obligatia de notificare cade in sarcina exclusiva a creditorului, acesta trebuind sa demostreze la sfarsitul perioadei de 90 de zile ca a facut toate diligentele necesare pentru informarea clientilor (si nu sunt suficiente niste sms-uri sau telefoane).

"Daca nu a reusit este in culpa. Clientii care nu au fost informati se pot prevala de culpa creditorului, in cazul in care nu le convin modificarile facute de banca in conventia de credit", au mai punctat oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor - ANPC.

Exista mai multe informatii, conform carora sunt banci care nu si-au notificat intentionat clientii, sperand ca in felul acesta actele aditionale pregatite vor fi considerate ca fiind acceptate tacit.

Reprezentantii ANPC spun ca acest scenariu nu va deveni realitate intrucat institutiile de credit sunt obligate sa-si informeze clientii, sa-i notifice asa ca daca nu au facut asta vor fi sanctionate si obligate sa rezolve problema, putandu-se merge chiar pana la suspendarea activitatii.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie, mergeti la banca si cereti actul aditional, potrivit ordonantei, aveti 15 zile de la primirea actului aditional ca sa luati o decizie.

Nu va lasati pacaliti de functionarii bancari!

 

Material complet pe incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bucurați-vă de ziua de mâine. De vineri se face frig și vin ploile

astăzi, 20:06
141

Vremea calda si frumoasa de care am avut parte in aceste zile ne paraseste curand. Doar joi ne vom mai bucura de soare si temperaturi ridicate, pentru ca de vineri se face frig si ploua in toata tara....

Patru primării din Botoşani cer împuşcarea câinilor vagabonzi, din cauza pestei porcine. Protestul asociațiilor: "Ce treabă au câinii cu pesta porcină?!"

astăzi, 18:47
684

După apariţia a două noi focare de pestă porcină africană la doi mistreţi, alţi patru primari din Botoşani au decis să urmeze exemplul celui din comuna Pomârla şi au cerut vână...

Analizele de laborator au confirmat încă un focar de pestă porcină africană la Botoșani!

astăzi, 18:29
445

Autoritățile botoșănene anunță un nou focar de pestă porcină africană după ce un porc mistreț mort a fost depistat pe raza comunei Pomârla, analizele de laborator confirmând dia...