Ce persoane trebuie înhumate la 36 de ore de la deces!

Ce persoane trebuie înhumate la 36 de ore de la deces!

Noile modificări aduse Legii înhumării, care au intrat în vigoare de luna aceasta, au stârnit controverse, dar ridică şi numeroase semne de întrebare vizavi de acel termen de 36 de ore prevăzut de actul normativ.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, termenul de 36 de ore trebuie respectat numai în anumite  situaţii, nefiind aplicabil pentru toate persoanele decedate.

Conform art. 20, din HG 741/2016 Art. 20, alin. (1) „în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare, care prezintă risc infecţios şi care din motive obiective sau de sănătate publică, altele decât cele prevăzute la alin. (3) şi (5), cum ar fi: fragmentarea corpului, putrefacţie avansată şi altele asemenea, nu se pot îmbălsăma, se vor lua măsuri cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei cu ocazia autopsiei/tanatopraxiei, expertizei, transportului, îngrijirilor mortuare, înhumării, incinerării şi altele asemenea, dezinfecţiei obiectelor personale. Aceste măsuri revin ca răspundere atât persoanei care manipulează, îngrijeşte sau ia în grija sa corpul defunctului decedat în urma unei boli infecţioase, cât şi serviciilor specializate şi constau în:

(...)

d) înhumarea şi/sau incinerarea într-un interval de maximum 36 de ore de la deces;

Cu alte cuvinte, acest termen de 36 de ore este aplicabil doar în situaţiile excepţionale, şi în cazul persoanelor care au murit în afara unităţilor sanitare.

“Este vorba de cazurile speciale, de persoane decedate acasă, care prezintă risc de infecţie. Se spune clar: în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare. S-a înţeles greşit că se aplică în cazul tuturor persoanelor decedate”, a precizat Teodor Ferariu, director interimar al Direcţiei de Sănătate Publică DSP. 

Sunt prevăzute şi amenzi în cazul în care nu este respectat acest termen, sancţiunile fiind cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Covoare asfaltice pe mai multe drumuri judeţene. Unde se va interveni!

Luni, 5 Februarie 2018
1446

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a transmis către Consiliul Judeţean o situaţie cu lucrările de întreţinere şi reparaţii ce vor fi făcute anul acesta pe tronsoanele de dr...

Modificări în grupul PNL din Consiliul Judeţean

Luni, 5 Februarie 2018
733

Doi consilieri judeţeni aleşi pe listele PNL, în urma scrutinului din 2016, renunţă la mandatele din Consiliului Judeţean, locul acestora urmând a fi luat de supleanţi.Unul dintr...

Consilier local, nemulţumit de funcţionarea iluminatului public din Botoşani: "Suntem defazaţi"

Duminică, 4 Februarie 2018
499

Iluminatul public în municipiul Botoşani este o problemă readusă frecvent în discuţie în cadrul sedinţelor de Consiliu Local.  Aşa s-a întâmplat şi la ultima ...