Ce persoane trebuie înhumate la 36 de ore de la deces!

Ce persoane trebuie înhumate la 36 de ore de la deces!

Noile modificări aduse Legii înhumării, care au intrat în vigoare de luna aceasta, au stârnit controverse, dar ridică şi numeroase semne de întrebare vizavi de acel termen de 36 de ore prevăzut de actul normativ.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, termenul de 36 de ore trebuie respectat numai în anumite  situaţii, nefiind aplicabil pentru toate persoanele decedate.

Conform art. 20, din HG 741/2016 Art. 20, alin. (1) „în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare, care prezintă risc infecţios şi care din motive obiective sau de sănătate publică, altele decât cele prevăzute la alin. (3) şi (5), cum ar fi: fragmentarea corpului, putrefacţie avansată şi altele asemenea, nu se pot îmbălsăma, se vor lua măsuri cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei cu ocazia autopsiei/tanatopraxiei, expertizei, transportului, îngrijirilor mortuare, înhumării, incinerării şi altele asemenea, dezinfecţiei obiectelor personale. Aceste măsuri revin ca răspundere atât persoanei care manipulează, îngrijeşte sau ia în grija sa corpul defunctului decedat în urma unei boli infecţioase, cât şi serviciilor specializate şi constau în:

(...)

d) înhumarea şi/sau incinerarea într-un interval de maximum 36 de ore de la deces;

Cu alte cuvinte, acest termen de 36 de ore este aplicabil doar în situaţiile excepţionale, şi în cazul persoanelor care au murit în afara unităţilor sanitare.

“Este vorba de cazurile speciale, de persoane decedate acasă, care prezintă risc de infecţie. Se spune clar: în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare. S-a înţeles greşit că se aplică în cazul tuturor persoanelor decedate”, a precizat Teodor Ferariu, director interimar al Direcţiei de Sănătate Publică DSP. 

Sunt prevăzute şi amenzi în cazul în care nu este respectat acest termen, sancţiunile fiind cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Siret: “Renunţăm la o parte din lucrări”

Joi, 19 Octombrie 2017
1791

Directoul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Mihai Talpău, prezent la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că se va renunţa la o parte din lucră...

Prefectul Dan Şlincu către reprezentanţii Apelor Siret: “Nu voi accepta să fie sistată furnizarea apei nici măcar o oră în plus datorită incompetenţei. Nu trebuia să începeţi lucrarea”

Joi, 19 Octombrie 2017
3163

Prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, a avut, joi seară, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, o poziţie extrem de tranşantă la adresa repreze...

De ce s-a ajuns la oprirea generală a apei! " Facem tot posibilul ca de vineri să începem furnizarea apei într-un regim normal”

Joi, 19 Octombrie 2017
8101

Directorul societăţii Nova Apaserv, Albert Tănase, a explicat de ce s-a luat decizia de oprire generală a apei, ţinând să precizeze că toată această situaţie nu poate fi imputată oper...