Ce persoane trebuie înhumate la 36 de ore de la deces!

Ce persoane trebuie înhumate la 36 de ore de la deces!

Noile modificări aduse Legii înhumării, care au intrat în vigoare de luna aceasta, au stârnit controverse, dar ridică şi numeroase semne de întrebare vizavi de acel termen de 36 de ore prevăzut de actul normativ.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, termenul de 36 de ore trebuie respectat numai în anumite  situaţii, nefiind aplicabil pentru toate persoanele decedate.

Conform art. 20, din HG 741/2016 Art. 20, alin. (1) „în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare, care prezintă risc infecţios şi care din motive obiective sau de sănătate publică, altele decât cele prevăzute la alin. (3) şi (5), cum ar fi: fragmentarea corpului, putrefacţie avansată şi altele asemenea, nu se pot îmbălsăma, se vor lua măsuri cu privire la prevenirea transmiterii infecţiei cu ocazia autopsiei/tanatopraxiei, expertizei, transportului, îngrijirilor mortuare, înhumării, incinerării şi altele asemenea, dezinfecţiei obiectelor personale. Aceste măsuri revin ca răspundere atât persoanei care manipulează, îngrijeşte sau ia în grija sa corpul defunctului decedat în urma unei boli infecţioase, cât şi serviciilor specializate şi constau în:

(...)

d) înhumarea şi/sau incinerarea într-un interval de maximum 36 de ore de la deces;

Cu alte cuvinte, acest termen de 36 de ore este aplicabil doar în situaţiile excepţionale, şi în cazul persoanelor care au murit în afara unităţilor sanitare.

“Este vorba de cazurile speciale, de persoane decedate acasă, care prezintă risc de infecţie. Se spune clar: în cazul persoanelor decedate în afara unităţilor sanitare. S-a înţeles greşit că se aplică în cazul tuturor persoanelor decedate”, a precizat Teodor Ferariu, director interimar al Direcţiei de Sănătate Publică DSP. 

Sunt prevăzute şi amenzi în cazul în care nu este respectat acest termen, sancţiunile fiind cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Primarul Cătălin Flutur: "Este nedrept să nu avem bani pentru funcţionarea oraşului"

Joi, 14 Decembrie 2017
653

Flutur s-a alăturat demersului Asociaţiilor Municipiilor din România, care au atras atenţia printr-un memoriu asupra impactului devastator pe care îl va aduce această reducere asupra b...

Ample acţiuni anunţate de poliţiştii botoşăneni în tot judeţul!

Joi, 14 Decembrie 2017
726

De asemenea, vor fi organizate acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă, a evaziunii fiscale şi a altor fapte care aduc prejudicii patrimoniului public şi privat, prec...

Se pregăteşte SCUMPIREA gigacaloriei plătită de populaţie către Modern Calor! Care este propunerea!

Joi, 14 Decembrie 2017
451

Pe lângă faptul că se va acorda subvenţie doar pentru persoanele vulnerabile care sunt racordate la sistemul centralizat, se pregăteşte majorarea preţului gigacaloriei plătit de populaţie pen...