Cazul Nastase - primul scandal major intre PSD si PD-L: Comisia juridica a votat impotriva inceperii urmaririi penale

Cazul Nastase - primul scandal major intre PSD si PD-L: Comisia juridica a votat impotriva inceperii urmaririi penale

 Adrian Nastase  

Comisia juridica a votat miercuri impotriva inceperii urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase, in dosarele Tamara si Zambaccian 2, cu 10 voturi impotriva (PSD si reprezentantul minoritatilor nationale) si 9 pentru (PD-L).

La momentul votului, reprezentantii PNL si UDMR nu au fost prezenti in sala. Votul care a inclinat balanta in favoarea PSD i-a apartinut deputatului Mircea Grosaru, din partea comunitatii italiene.

Social-democratii au facut front comun in spatele lui Nastase refuzand sa voteze pentru inceperea urmaririi penale, motivand ca probele in cele doua dosare au fost declarate nule de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In schimb, deputatii PD-L au sustinut ca probele sunt valabile ca acte premergatoare si ca poate fi avizata inceperea urmaririi penale. Conform procedurii, raportul comisiei juridice care recomanda neinceperea urmaririi penale urmeaza sa intre in plenul Camerei, care este forul decizional.

PSD a anuntat ca va contesta la Biroul Permanent procedura prin care s-a votat impotriva urmaririi penale a lui Adrian Nastase, vot care lasa la latitudinea plenului Camerei decizia finala. In incercarea de a taragana dosarele Nastase, social-democratii vor sa nu introduca raportul in plen si au solicitat ca Biroul Permanent sa continue corespondenta cu Procurorul general.

Presedintele comisiei juridice, Daniel Buda a refuzat sa supuna la vot propunerea deputatilor PSD., fapt care starnit protestul social-democratilor.

Vicepresedintele comisiei, social democratul Florin Iordache il acuza pe Buda de "abuz in functie", si ameninta ca va contesta la conducerea Camerei decizia comisie juridice.

"Vom contesta modul in care colegii inteleg sa conduca o sedinta. Imi dau seama ca nu stiu sa conduca o sedinta. Fiecare propunere din comisie trebuia supusa la vot", a declarat social-democratul Florin Iordache. El a adaugat ca Daniel Buda a fost "nervos pentru ca nu a fost in stare sa duca la indeplinire sarcina de la partid".

Raportul comisiei juridice privind neinceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase si scandalul dintre deputatii PSD si PD-L vor fi discutate in cadrul Biroului Permanent . Tot conducerea Camerei va decide daca raportul comisiei va fi sau nu introdus in plen.

PSD ameninta ca se retrage din Comisie daca nu se reia sedinta

PSD ameninta ca, daca nu se reia sedinta Comisiei Juridice din momentul in care a fost suspendata si nu se voteaza propunerea PSD, nu va mai participa la sedintele Comisiei conduse de democrat-liberalul Daniel Buda.

Social-democratii sustin ca, "in afara oricaror cutume parlamentare, incalcand dreptul la opinie al membrilor comisiei, deputatul Daniel Buda, presedintele Comisei juridice, a refuzat sa supuna la vot" propunerea PSD privind retrimiterea cazului Nastase la Biroul Permanent.

In opinia deputatilor PSD din Comisie, Daniel Buda "a supus la vot, arbitrar, o propunere proprie si, pentru ca votul i-a fost defavorabil, a suspendat, in mod unilateral, sedinta Comisiei".

"Consideram inadmisibila o astfel de atitudine si solicitam reluarea sedintei Comisiei Juridice din momentul in care a fost suspendata si supunerea la vot a propunerii parlamentarilor PSD. In caz contrar, deputatii PSD isi rezerva dreptul de a nu mai participa la sedintele Comisiei juridice, conduse de Daniel Buda", afirma PSD, intr-un comunicat de presa.

Sursa: Hot News

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
758

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
245

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
201

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...