Cazul de la Todireni alarmează părinţii! Se tem pentru siguranţa copiilor lor atunci când sunt la şcoală! FOTO

Cazul de la Todireni alarmează părinţii! Se tem pentru siguranţa copiilor lor atunci când sunt la şcoală! FOTO
Cazul de la Grădinița din Todireni, unde un copil de doar trei ani a căzut în fosa septică, amplasată în același spațiu cu WC-ul, i-a alarmat pe părinții care își dau copiii la unități de învățământ din mediul rural, unde toaletele sunt în curte.

Oamenii se tem pentru siguranța copiilor, mai ales atunci când aceștia merg la toaletă neînsoțiți sau atunci când sunt lăsați în pauze pe afară. Un părinte al cărui copil merge la Grădinița din satul Dracșani, comuna Sulița, a sesizat pe adresa redacției că la grădiniță copiilor le-ar fi frică să meargă la toaletă, întrucât ar fi o situație asemănătoare celei de la Todireni, în curte fiind o fosă care ar pune în pericol siguranța elevilor. 

De asemenea, un reprezentant al unităţii de învăţământ ne-a precizat că, în urmă cu câteva zile, a mai existat o sesizare referitoare la siguranţa elevilor în curtea şcolii, cu privire la fosele septice. 

Ne-am deplasat la unitatea de învățământ din Dracșani, în aceeași curte funcționând și grădinița și clasa pregătitoare. În curte am găsit aceeași situație existentă în multe dintre localitățile din județul Botoșani: WC-ul în afara clădirii, fără nicio utilitate - apă curentă sau materiale sanitare. În imediata apropiere a toaletelor era o fosă septică, însă aceasta era acoperită cu o placă din beton.

În schimb, chiar la intrarea în curtea unității de învățământ se află o fostă fosă septică dezafectată, după cum susține primarul din comuna Sulița, Costinel Ciubotaru, la care spune că vor fi racordate toate ieșirile de la toalete, în aceeași curte urmând a fi amenajat și un centru pentru tineri și vârstnici. Lucrări, însă, care sunt de durată, astfel că, cel puţin în acest an şcolar, elevii vor trebui să se mulţumească cu aceleaşi condiţii ca şi cele până acum.  

Chiar dacă respectivele construcții, care erau destul de adânci, erau acoperite doar cu niște scânduri, primarul dă asigurări că nu este niciun pericol. 

La toaletele din noul centru, după cum susține primarul, vor avea acces, după finalizarea investiției, atât copiii de la grădiniță, cât și cei de la școală. Recunoaşte, de asemenea, că actualele toalete sunt "insalubre şi improprii".

"La parter facem un centru de zi pentru tineri și persoane vârstnice, iar la etaj este grădinița. Și școala va folosi toaletele de interior de la centrul de zi, cele care sunt acum fiind insalubre și improprii. Toaleta de la grădiniță este conectată la fosa septică de lângă drum care a fost înfundată de ani și ani de zile, pe care noi am desfundat-o și am pus-o la punct. Prin centrul pe care îl fac au și toalete interioare. La intrare este fosa mare unde se racordează toate ieșirile de la toalete și de acolo vidanjăm noi cu vidanja noastră. Noi suntem acum în lucru, dar totul este împrejumuit, copiii nu au acces. Iar ce este la intrare este asigurat, acoperit, nu sunt probleme", ne-a spus primarul comunei Sulița.

Realitatea este însă una cât se poate de crudă. Mulți dintre copiii care învață în mediul rural sunt privați de condițiile minime de care ar trebui să beneficieze la grupurile sanitare, în anul 2016, într-o țară europeană.

Inspectoratul Școlar amintește în permanență că de partea administrativă ce ține de unitățile de învățământ răspund administrațiile publice locale, primarii la rândul lor se plâng de cele mai multe ori că nu au bani, iar părinții ajung să stea mereu cu teama ca ai lor copii să nu pățească ceva când sunt la școală.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul a decis: Cum poți obține concediu pe un an și bani lunar

astăzi, 11:53
189

Există anumite condiţii care trebuie îndeplinite. Salariaţii, dar şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente ori agricole, pot beneficia de un concediu de un an de acom...

Racordarea la gaze, gratuitatea care costă. Cei care vor racord la gaz ar trebui să nu mai plătească extinderile de rețea!

astăzi, 10:59
229

În România, gratuitatea se plăteşte! Distribuitorii de gaze naturale au fost obligaţi prin noua lege a energiei să facă pe banii lor extinderile de rețea. În realitate în...

Gripa face "punte", elevii mai obțin o minivacanță!

astăzi, 09:41
142

Direcția de Sănătate Publică a solicitat suplimentarea dozelor de vaccin antigripal pentru județul Botoșani, în condițiile în care până acum s-au primit peste 17.000 de doze ...