CAZ REVOLTĂTOR! Tâmplar din Botoșani impozitat de statul german pentru venituri realizate, ca MEDIC, la Spitalul Municipal Dorohoi! FOTO
BOTOSANI

Numai in Romania este posibil ca un tamplar sa devina peste noapte medic! Un tamplar plecat in Germania la munca a ajuns sa fie impozitat de autoritatile germane pentru venituri realizate in acelasi timp, in Romania, ca... medic radiolog la Spitalul Municipal Dorohoi. 

CAZ REVOLTĂTOR! Tâmplar din Botoșani impozitat de statul german pentru venituri realizate, ca MEDIC, la Spitalul Municipal Dorohoi! FOTO

 Botosaneanul a fost impozitat cu aproape 10.000 de lei  

Mihai Turetchi are 48 de ani, este botosanean, si din anul 2013 a plecat in Germania, unde lucreaza ca tamplar, meserie pe care a practicat-o si in Romania. In fiecare an, barbatul trebuie sa prezinte autoritatilor germane declaratii cu veniturile realizate in tara. In anul 2016, a ramas socat atunci cand statul german l-a impozitat in plus cu 500 de euro lunar, pentru venituri realizate in Romania.

In luna martie 2016, botosaneanul a cerut o adeverinta de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Botosani, cu veniturile realizate in tara, si se astepta ca la capitolul Venituri sa fie trecut 0 lei, insa barbatul a fost instiintat ca a realizat venituri de 56.000 de lei, in perioada 1 ianuarie 2015 – 1 ianuarie 2016, ca angajat al Spitalului Municipal Dorohoi, unde figura ca medic!

Revoltat de cele aflate, barbatul s-a intors in tara si s-a dus la Spitalul Municipal Dorohoi, insa acolo nu a aflat mare lucru, ci doar ca nu figureaza cu numele sau ca angajat al unitatii. Mai mult, spune ca a fost dat afara de conducerea spitalului.

"Tamplar am fost de cand ma stiu. Nu am avut niciodata nici o relatie contractuala cu Spitalul Municipal Dorohoi. Nu stiu de unde au datele mele. Nu mi-am dorit să fiu medic niciodata. Am fost sa discut cu ei si chiar daca figuram ca angajat al institutiei, m-au dat afara. Am hartii date de institutiile statului prin care se atesta că eu figurez ca angajat, si chiar cu mariri salariale, pentru merite deosebite. Am contactat un avocat si mi s-a spus că sunt suspiciuni de comiterea unor infractiuni grave, incepând de la fals si uz de fals", a declarat Mihai Tureţchi.



Vazand ca nu a aflat mare lucru la Dorohoi, domnul Mihai s-a dus la Casa Judeteana de Pensii Botosani si aici a aflat ca figureaza cu aceleasi venituri cu care apare si la ANAF, mai mult, salariul sau a crescut de la 4.435 de lei in ianuarie 2015 la 6.123 de lei in ianuarie 2016.

Simtindu-se prostit pe fata, barbatul s-a dus la politie si a depus o plangere. Din primavara anului 2016, atunci cand a facut plangarea, si pana astazi, nu i s-a mai comunicat nimic si nici nu a fost chemat la audieri. S-a intors la munca in Germania si acolo a mai primit o veste proasta. I-a fost imputata o suma de peste 2.000 de euro de catre statul german.

Directorul Spitalului Municipal Dorohoi, Emilian Vamvu, spune ca aceasta problema a aparut in urma unor erori ale angajatilor care au depus la ANAF declaratiile, insa au gresit o cifra la CNP, astfel ca toate veniturile realizate de medicul radiolog au fost trecute in dreptul tamplarului. Culmea este ca in tot acest timp, spitalul a platit impozitul medicului la stat, ori daca impozitul pe venit realizat de medic figureaza pe numele lui Mihai Tureţchi, cel al doctorului ar fi trebuit sa fie sistat.

"Aceasta problema a aparut in urma cu un an de zile, cand am fost vizitati de doi salariati ai Poliţiei Economice, care ne aduceau la cunostintă ca un anume cetatean Tureţchi ar figura ca angajat al nostru. Atunci s-au facut verificările in documente si s-a constatat ca acest cetatean nu a fost salariatul unitătii, fiind o greseală in CNP al unui salariat. Pe loc s-au făcut declaratiile si eroarea a fost corectata", a declarat Emilian Vamvu.



Stresat si suparat ca trece prin toate aceste probleme din cauza greselilor facute de alte persoane, Mihai Tureţchi s-a ales cu hipertensiune arteriala si, pe langa banii impozitati de statul german, a fost nevoit sa cheltuiasca bani pentru drumurile in tara, iar acum pentru medicamente.

Politistii au deschis o ancheta in acest caz, iar barbatul spera ca aceasta problema sa se termine si sa nu mai plateasca impozite pe venitul realizat de medicul din Dorohoi.

"In cauza a fost intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de abuz în serviciu, fiind totodata dispusa inceperea urmăririi penale pentru fapta sesizata”, a precizat Nicoleta Federciuc, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.


 

 

Spune-ne opinia ta