Cat costa sa fii elev la o scoala "gratuita" din Romania

Cat costa sa fii elev la o scoala "gratuita" din Romania
Scoala ar trebui sa fie gratuita in Romania sau cel putin asa spune legea. Insa in realitate sa fii elev la o institutie de invatamant de stat costa in jur de 1.500 de lei pe luna, arata un studiu recent al organizatiei "Salvati copiii".

"Invatamantul in Romania nu este gratuit, desi legea, Constitutia stabileste ca orice forma de invatamant public este gratuita", a declarat George Roman, director de programe la "Salvati Copiii", la Digi 24.

Parintii se plang ca trebuie sa plateasca multe dintre cele necesare copiilor, cum ar fi creta, hartie sau videoproiectoare, la care se adauga rechizitele si pachetul cu mancare.

"Multi parinti se gandesc ca trebuie sa faca totul pentru copil, dar e anormal sa apelam la mila parintilor pentru hartie igienica si sapun. (...) Parintii trebuie sa asigure 1.490 de lei pentru cheltuielile legate de scoala. E nevoie de culegeri, caiete speciale, manuale, materiale didactice, uneori directorii de scoala cer invatatorilor sa apeleze la parinti pentru a repara sala de sport sau paza sau sunt cheltuieli legate de concursuri sau serbari", a mai spus Roman.

El a mai subliniat ca "genul asta de obligatii financiare creeaza un tip de atitudine negativa, de respingere in ceea ce priveste importanta scolii in viata copiilor, mai ales in mediul rural. E un soc cand ajunge parintele sarac ca trebuie sa faca niste cheltuieli pe care nu si pe poate permite".

Din acest motiv, unul din cinci copii romani renunta sa mai mearga la scoala. Asadar, peste 365.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu urmeaza nicio forma de invatamant, se mai mentioneaza in studiul realizat de organizatie.

Ce spun oficialii din invatamant

Totusi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Marian Banu, sustine ca "niciun parinte nu este obligat sa doneze bani (...) niciun cadru didactic, niciun director nu are dreptul sa puna nemijlocit mana pe bani".

Insa parintii nemultumiti de aceasta situatie nu se inghesuie sa faca sesizari la Ministerul Educatiei, pentru ca multi se tem ca elevii ar putea avea de suferit din aceasta cauza.

"Avem situatii in care avem tot felul de sesizari, nu foarte multe, legate de pretinderea unor foloase materiale sau strangerea unor sume de bani pentru diverse motive, legate de anumite zile. (...)

Ii asiguram confidentialitatea pentru ca suntem interesati ca realmente in sistemul educational sa introducem o normalitate. De ce? Este firesc ca in scoala, daca tot avem un dascal care invata un copil despre moralitate, de echitate si adevar, este normal sa respectam si sensul acestor cuvinte", a aratat Banu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
2

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
93

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
100

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...