Care sunt persoanele asigurate in sistemul de sanatate, chiar daca nu platesc contributii la stat

Care sunt persoanele asigurate in sistemul de sanatate, chiar daca nu platesc contributii la stat
Femeile insarcinate fara nicio sursa de venit sau copiii de pana la 18 ani se numara printre cele cateva categorii de persoane care beneficiaza de asigurari sociale de sanatate, fara a plati la stat niciun fel de contributie. Aflati astazi lista completa a persoanelor care se considera asigurate in sistemul de sanatate, chiar daca nu platesc contributii la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate (FNAUSS).

Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a datora contributii la FNUASS.

Astfel, conform actului normativ, nu datoreaza contributii de sanatate copiii pana la varsta de 18 ani.

Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani sunt, de asemenea, scutiti de la plata contributiei, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca.

Totodata beneficiaza asistenta medicala fara a cotiza la stat si tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Nici sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, nu trebuie sa plateasca contributia de sanatate, dar beneficiaza de asigurare in sistemul medical.

Si femeile insarcinate si lauzele pot beneficia de ingrijiri medicale fara plata contributiei, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

In acelasi timp, Legea nr. 95/2006 prevede ca sunt scutite de la plata contributiei de sanatate si persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi, dar si persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.

Nu in ultimul rand, beneficiaza de asistenta medicala fara a cotiza si persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, precum si bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse.

Potrivit normelor de aplicare Legii nr. 95/2006, toate aceste persoane sunt obligate sa isi dovedeasca statutul printr-un document eliberat de Casa de Asigurari de Sanatate, o adeverinta pe propria raspundere sau un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca. In acelasi timp, asiguratul are obligatia de a anunta in termen de 15 zile calendaristice medicul de familie si CAS despre orice schimbare care poate conduce la modificarea conditiilor de dobandire a calitatii de asigurat fara plata contributiei.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
50

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
220

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2295

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...