Cand vorbesc prea mult politicienii, zidurile plang!

Cand vorbesc prea mult politicienii, zidurile plang!

 Casa Silion  

Construita la inceputul secolului trecut de unul dintre cei mai avuti boieri ai vremii, Casa Silion atrage astazi privirile doar prin zidurile scorojite, geamurile sparte si muntii de gunoi din curte.

Monument istoric, cladirea se afla acum in admninistrarea unei societati private, insa pare a fi de mult abandonata. O imagine sinistra, parca desprinsa din vremuri de razboi. Geamuri sparte sau ferecate cu leaturi, ziduri mancate de vreme si o mizerie de nedescris!

Asa arata acum locul care odinioara atragea privirile tuturor trecatorilor. Un loc peste care uitarea si-a infipt adanc amprenta.

Dana Petraru, DJCCP: Aceasta cladire figureaza pe lista monumentelor istorice, ea a fost construita inainte de 1914. Este o casa foarte frumoasa din punct de vedere arhitectural si se incadreaza in ceea ce specialistii numesc stilul secesion sau Art Nouveau.

In timp, imobilul a suferit o serie de modificari, care i-au mai stirbit din frumusete. Au ramas insa statuile amplasate de o parte si de alta intrarii in cladire. Din pacate, in timp s-au mai facut niste anexe si niste extinderi care au afectat imaginea initiala.

Cladirea a avut mai multe destinatii in timp. A gazduit sediul Autoritatii Rutiere Romane, iar in anii 1970-1980, in imobil a functionat o firma de transporturi auto. Iar dupa anii 1990, in curte a fost Editura Geea.

Dana Petraru, DJCCP: In prezent, acest imobil a fost vandut unei firme, Art Nouveau, din Botosani, care are mai multe locatii reprezentand monumente istorice.

Doar ca firma inca nu si-a manifestat interesul si dorinta de a o renova si de a ii reda imaginea de odinioara. Asta in ciuda faptului ca proiectul pentru consolidare, restaurare, extindere si amenajare a trecut de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice de la Iasi.

Imobilul a suferit de-a lungul timpului lucrari de igienizare si reparatii curente, insa niciodata nu au fost efectuate reparatii capitale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit cea mai titrată jucătoare de scrabble a României! (Foto)

astăzi, 13:46
50

A fost cea mai titrată jucătoare de scrabble a României, campioană națională în limbile română și franceză, Maestră a Sportului.Claudia Mihai a fost un model de dăruire...

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
213

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
124

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...