Cancerul la san, o boala usor de invins daca va prezentati la timp la medic!

Cancerul la san, o boala usor de invins daca va prezentati la timp la medic!
Simpozionul organizat astazi de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), in colaborare cu medici de specialitate si reprezentanti ai institutiilor de sanatate, a avut rolul de a atrage atentia asupra importantei prezentarii la medic si a autoevaluarii pentru a depista la timp eventuala aparitie a cancerului la san, una dintre cele mai des intalnite forme de cancer la femei.

Cancerul la san are un tratament dificil si urmari serioase asupra fizicului. Este esential ca aceasta boala sa fie descoperita inca din fazele incipiente pentru a nu se ajunge la interventie chirurgicala si, in final, la extirparea sinului. Ea nu afecteaza numai persoanele in varsta si trebuie facut un obicei din a verifica lunar daca totul este in regula.

O astfel de verificare se face incepand de la 25 de ani, mai ales daca exista in familie cazuri de imbolnaviri de cáncer. Daca la nivelul tarilor europene evolutia numarului de imbolnaviri se afla pe o curba descendenta, in Romania se inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri.

Potrivit Institutului Oncologic Roman, aproximativ 5.742 de cazuri noi sunt diagnosticate anual in Romania. Cele mai multe femei care sufera de cancer la san ajung la medic destul de tarziu, adica in stadiul 2 sau 3 al bolii. De aceea, numarul femeilor care au murit in ultimii ani de cancer la san este tot mai mare.

"In 5% din cazuri, cancerul de san este asimptomatic, iar durerile apar la doar 10% dintre paciente si constau in intepaturi, arsuri continue sau intermitente, localizate sau iradiante", a precizat Viorel Spatariu, presedinte OAMMR filiala Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
17

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
53

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
42

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...