Călăuze pentru transfugi! Botoşăneni implicaţi în traficul cu migranţi, reţinuţi de anchetatori

Călăuze pentru transfugi! Botoşăneni implicaţi în traficul cu migranţi, reţinuţi de anchetatori
Cu siguranţă v-aţi întrebat cum ajung în România migranţii de prin Siria, Sri Lanka, Somalia, state mult îndepărtate de noi. Cu toate astea, poliţiştii de frontieră au avut surpriza să se întâlnească cu astfel de migranţi în apropierea punctelor de trecere a frontierei către România.

Ultima oară s-a întâmplat în decembrie anul trecut, atunci când poliţiştii de frontieră de la Darabani au depistat, pe direcţia localităţii de frontieră Oroftiana, trei cetăţeni, doi din Sri Lanka şi unul din Somalia, care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat dintre Ucraina şi România, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Cu o lună înainte, la Pomârla, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au depistat doi bărbaţi din Bangladesh şi trei din Afganistan, care intenţionau să intre ilegal în România, tot pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen. Imigranţii au fost sprijiniţi de doi cetăţeni români, cercetaţi acum pentru trafic de migranţi. La momentul respectiv s-a spus doar că imigranţii fuseseră ajutaţi de cetăţeni români.

Acum, însă, vin veşti dinspre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, doi botoşăneni, suspectaţi că ar face parte dintr-o grupare infracţională specializată în traficul de migranţi de origine arabă, au fost reţinuţi luni. Acuzaţi de constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, Marius S., în vârstă de 24 de ani şi Daniel S., în vârstă de 27 de ani, ambii din Botoşani, sunt acuzaţi că erau complicii unui sucevean cercetat în acelaşi dosar, Mihai C., în vârstă de 34 de ani, căruia îi transportau migranţii de la Botoşani până la Suceava.

Gruparea acţiona în Botoşani şi Suceava, ocupându-se cu traficul de migranţi originari din ţările Asiei Centrale şi de Sud care voiau să ajungă în Uniunea Europeană. Aduşi în ţară ilegal, transfugii erau aduşi până în apropierea frontierei cu Ungaria, de unde se încerca trecerea lor ilegală în Spaţiul Schengen. Cei doi botoşăneni sunt suspectaţi că ar fi preluat mai mulţi migranţi introduşi ilegal în România peste frontiera verde dintre Ucraina şi România, în zona localităţilor Baranca şi Oroftiana, după care i-ar fi transportat, împreună cu alţi complici, până în municipiul Dorohoi sau până în Suceava, de unde intra erau preluaţi de suceveanul care îi transporta mai apoi spre Oradea.

De aici, migranţii erau preluaţi de membri irakieni ai reţelei, care îi scoteau din România prin ascunderea acestora în semiremorca unui autocamion care efectua curse spre spaţiul Schengen. Un astfel de transport a fost interceptat în municipiul Suceava, când un echipaj de poliţie a oprit maşina suceveanului, migranţii fiind identificaţi şi cazaţi în Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Până acum, DIICOT a colectat informaţii despre 13 infracţiuni de trafic de migranţi, comise în perioada martie – aprilie 2015, prin Botoşani şi Suceava. Cei doi botoşăneni şi suceveanul urmau să fie prezentaţi luni seară unei instanţe, cu propunere de arestare preventivă.

 

Spune-ne opinia ta