Cacao, izvor de sanatate si de tinerete

Cacao, izvor de sanatate si de tinerete
Arborele de cacao produce niste seminte care, dupa uscare, se macina sub forma de pulbere, materie prima pentru fabricarea ciocolatei si nu numai. Denumirea de cacao, preluata de spanioli, provine din limba azteca.

Descoperirile arheologice au constatat ca aztecii cunosteau arborele de cacao inca de pe la 1100. Din fructele de cacao fermentate, amestecate cu apa, porumb, vanilie si piper, aztecii preparau pe atunci o bautura alcoolica.

Cacao insa, nu este doar ingredientul de baza din care se produce ciocolata ci si un izvor de sanatate intotdeauna la indemana. Cacao previne bolile cardiovasculare si cancerul.

Epicatecina, un compus din cacao, de fapt, un flavonol, care se gaseste si in vinul rosu, ceaiul verde si sucul de grapefruit, toate acestea recomandate pentru prevenirea bolilor de inima si mentinerea nivelului de colesterol sub control, ajuta la marirea capacitatii de relaxare a vaselor de sange.

Antioxidantii care lupta impotriva radicalilor liberi, au calitatea de a mentine tenul tanar si stralucitor, in ciuda trecerii anilor, intarind astfel sistemul imunitar si marind rezistenta organismului de la boli usoare pana la cancer.

Studiile au concluzionat ca antioxidantii hidrosolubili imbunatatesc circulatia sanguina in creier, prevenind astfel congestiile cerebrale sau bolile mintale. In compozitia pulberii numita cacao se mai gasesc si antiinflamatori care ajuta la ameliorarea starilor de inflamatie, aparute in guta si reumatism.

Daca ciocolata amaruie, fara umplutura, are un continut de peste 60% cacao, persoanele care tin cura de slabire o pot consuma fara probleme, fiind chiar recomandata, dar nu un pachet odata.

Valoarea nutritionala a ciocolatei este, dupa cum stie oricine, foarte mare. Insa, are in compozitia ei acizi grasi Omega 3 care, la randul lor, pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare.

Ciocolata neagra, pe langa beneficiile deja enumerate, iti ofera un plus de magneziu, fibre alimentare si arginina de care organismul are atata nevoie. S-a constatat, de asemenea, ca, dupa consumul unei cesti de cacao creste nivelul de serotonina, aparand un efect de exaltare.

Cacao are in compozitia sa si cofeina, un stimulent destul de puternic, mai ales cand produsul care o contine este consumat in exces. De aceea se recomanda consumul cu prudenta si nu seara, deoarece poate produce insomnie.

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
11

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
120

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1434

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...