Bursa locurilor de munca - Seful AJOFM le recomanda tinerilor sa faca munca de voluntariat, pentru a capata experienta!

Bursa locurilor de munca - Seful AJOFM le recomanda tinerilor sa faca munca de voluntariat, pentru a capata experienta!
In aceasta dimineata, sute de persoane s-au prezentat la Bursa generala a locurilor de munca organizata de AJOFM Botosani, eveniment care se desfasoara concomitent si in municipiul Dorohoi.

Si-au anuntat participarea la Bursa de la Botosani 88 de agenti economici, 68 in municipiul Botosani si 20 in Dorohoi. De asemenea, sunt disponibile 530 de locuri de munca pentru Botosani si 64 pentru Dorohoi. Din totalul locurilor de munca, 569 sunt pentru studii medii, in timp ce doar 25 sunt adresate celor cu studii superioare.

Absolventii de studii superioare au la dispozitie posturi de ingineri prelucrare lemn, inginer mecanic, inginer constructii, inginer instalatii, laborant, arhitect, iar cei cu studii medii se pot angaja in constructii (143 de locuri), confectii (170 de locuri), industrie alimentara (53 de locuri), agricol (49 de locuri).



Oamenii aflati in cautarea unui loc de munca se declara nemultumiti nu numai de oferta, ci si de salariile pe care angajatorii le anunta.

"Din 1998 sunt somer, pana acum am luat ajutor social si am lucrat pe Legea 416, sper sa imi gasesc un loc de munca. Eu locuiesc la 36 de km distanta de Botosani, si desi salariile sunt mici suntem de acord sa venim daca ne dau transport si cazare. Din pacate, in Botosani sunt putine locuri de munca si sunt platite foarte slab, in comparatie cu preturile care sunt. Ce castigi abia iti ajunge sa iti acoperi cheltuielile uzuale", spune Ioan Bucovineanu, aflat in aceasta dimineata la Bursa locurilor de munca, organizata de AJOFM Botosani la Casa de Cultura a Sindicatelor. 

Si Surcina Stefan, un botosanean care are in jur de 50 de ani, spune ca salariile oferite de angajatori sunt mici, insa cei mai multi sunt nevoiti sa le accepte, pentru ca altfel nu isi pot intretine familiile. "De anul trecut sunt somer, am fost tamplar, toata viata am lucrat ca tamplar si sper sa reusesc sa imi gasesc un loc de munca desi stiu ca cei in varsta isi gasesc mai greu. Salariile sunt mici, dar nu avem ce face, trebuie sa acceptam, pentru ca avem familii si copii de intretinut", spune Stefan Surcina.

Daca cei cu experienta spun ca din cauza varstei e greu de gasit un loc de munca decent remunerat, cei tineri se lovesc de lipsa de experienta pe care cei mai multi dintre angajatori o cauta.



"Anul trecut am terminat Facultatea de Geografie, sunt constienta ca in acest domeniu sunt slabe sanse sa imi gasesc un loc de munca, mai ales in Botosani, ma voi reorienta catre un alt domeniu. Din pacate, locurile de munca pentru cei cu studii superioare sunt foarte putine, iar salarizarea, cel putin la nivelul Botosaniului, lasa foarte  mult de dorit. Aceeasi situatie, a crizei locurilor de munca, este si in alte locuri, am incercat si in Iasi, dar m-am lovit de un alt impediment, ca se cauta oameni cu experienta si vechime. Ori daca e vorba de asa ceva, ce sanse mai avem noi, tinerii, sa intram in campul muncii?", si-a exprimat nedumerirea o proaspata absolventa de studii superioare.

Solutia, cel putin surprinzatoare, vine chiar de la directorul AJOFM Botosani, care le recomanda tinerilor sa accepte munca voluntara, pentru ca apoi, capatand experienta, sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.

"Am facut apel la tineri si la agenti economici sa isi gaseasca mai repede un loc de munca prin a face munca voluntara pentru a putea fi angajati mult mai usor, pentru ca, potrivit ultimei statistici, in 2010, foarte multe personane peste 45 de ani si-au gasit un loc de munca prin prisma faptului ca s-a cerut cerut vechime, experienta, insa tinerii nu le au. Ei abia ies de pe bancile scolii, si agentii economici ar trebui sa apeleze la aceasta forma si tinerii sa accepte voluntariatul", a declarat Sorin Sologon, director AJOFM Botosani.



Incepand in luna aprilie, pana la sfarsitul anului, in fiecare luna va fi organizata bursa locurilor de munca. In Botosani, in acest moment sunt inregistrati 7970 de someri.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
20

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
416

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
53

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...