Buletinele de identitate se vor schimba incepand cu 1 aprilie 2014. Legea a trecut de Camera Deputatilor

Buletinele de identitate se vor schimba incepand cu 1 aprilie 2014. Legea a trecut de Camera Deputatilor
Dupa ce a primit aviz negativ de la Comisia pentru Drepturile Omului, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei care vizeaza introducerea noilor buletine a trecut la alte comisii parlamentare.

Ordonanta noilor buletine a fost adoptata de Camera Deputatilor, care este si for decizional, ea urmand sa fie promulgata de presedinte.

Conform formei finale, pana la 31 martie 2014 trebuie sa fie realizat proiectul pilot pentru eliberarea noilor acte.

Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor au intocmit un raport comun in care au formulat o serie de amendamente pentru legea buletinelor. Unele dintre ele schimba radical ce se stia pana acum despre noile buletine de identitate.

Facem o trecere in revista a celor mai importante amendamente propuse de cele doua Comisii:

1. Se propune introducerea unui alineat nou, prin care, in cazul in care solicitarea pentru eliberarea unui act deidentitate se face ca urmare a expirarii valabilitatii acestuia, tinand cont si de declaratia pe proprie raspundere continuta in formularul - tip de cerere, solicitantul sa nu mai fie obligat sa aduca si inscrisuri doveditoare, actul expirat sau care urmeaza sa expire fiind suficient.

2. Un alt amendament se refera la articolul care vizeaza durata de valabilitate a actelor de identitate:

Astfel, legea initiala la articolul respectiv era formulata astfel:

Articolul 16

(1) Cartea de identitate se elibereaza:

a)cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
b)cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani;
c)cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 25 de ani;
d)cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 55 de ani.

(2) De la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate, cartea de identitate si cartea electronica de identitate se elibereaza:

a) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

Amendamentul pe acest articol propune abrogarea alineatului 2, deoarece acesta reduce drastic durata de folosire a cartilor de identitate de la 10 ani la 5 ani pentru persoanele adulte.

Actualele carti de identitate au durata de folosire de 10 ani, iar acest sistem s-a dovedit fiabil si functional.

Aceasta masura de scoatere a pct.(2), asigura linistea cetateanului, pentru ca nu-l va obliga sa revina din 5 in 5 ani la autoritatea competenta, pentru obtinerea unui document nou.


Eliminarea pct.(2) insemna economii la bugetul statului, deoarece schimbarea cartilor de identitate se face mai rar.

Beneficii estimative:

-costuri anuale de operare vor fi scazute la jumatate pentru fiecare persoana cu C.I.

In primul caz fara modificarea prevederii legale pana la varsta de 70 de ani C.I. se schimba de 12 ori.

In al doilea caz, cu modificarea propusa ,pana la varsta de 70 de ani C.I. se schimba de 5 ori.

Acest calcul aplicat la o populatie de aproximativ 18 milioane de locuitori, posesori de carte de identitate, din care scadem cei care doresc cartea de identitate electronica 3 milioane, raman 15 milioane de locuitori.

Aplicand la acestia calculul facut anterior, rezulta din modificarea legii o economie de 105.000.000 carti de identitate intr-un termen de 70 de ani, adica 1.500.000 mai putine C.I. pe an. Aceasta presupune reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat cu suma necesara emiterii si operarii a 1.500.000 C.I anual.

- economii pentru cetateni, deoarece vor suporta mai rar taxele de preschimbare;
- evitarea supraaglomerarii ghiseelor, unde se primesc cererile si celelalte documente.

3 Numele parintilor

Printre datele propuse care ar fi trebuit sa se gaseasca pe noile acte de identitate nu se regaseau si numele parintilor. Un amendament prevede modificarea articolului referitor la datele inscrise pe cartea de identitate, astfel incat pe noile acte sa fie incluse si prenumele parintilor, intrucat disparitia acestora este un act imoral si nejustificat. Prin aceasta statul nu mai recunoaste apartenenta prin nastere la parinti naturali datorita scoaterii lor din documentul de identitate.

sursa:capital.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
1

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
8

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
62

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...