Bugetul municipalității, făcut praf de consilierii liberali! Proiectul a fost RESPINS!

Bugetul municipalității, făcut praf de consilierii liberali! Proiectul a fost RESPINS!
Așa cum era de așteptat, proiectul de buget local pentru anul 2016, propus de Executivul Primăriei Botoșani, a generat discuții aprinse în ședința de Consiliu Local de marți.

Cei mai vocali au fost consilierii locali liberali care au catalogat bugetul propus de primar ca fiind unul făcut pe genunchi, care nu ține cont de Hotărâri adoptate de curând în Consiliul Local.

Încă de la bun început, Cătălina Lupașcu a spus că nu va vota proiectul de buget, reproșând faptul că investiții care au fost aprobate a fi finanțate în acest an nu se regăsesc în proiect.

“Singura atribuție pe care probabil o mai aveți este cea de a înainta Consiliului Local proiectul de hotărâre privind bugetul pentru 2016. Deși practic nu mai aveți aproape nimic de făcut nu v-ați aplecat nici de această dată asupra bugetului local al Primăriei Municipiului Botoșani lăsând în responsabilitatea noastră, așa cum vă place de altfel să o faceți, acest buget, din punctul meu de vedere un copy-paste după bugetul de anul trecut. Cei care au construit bugetul și au primit avizul dvs. au uitat se pare de ședința din 17 decembrie 2015 în care noi consilierii am stabilit ca în bugetul din 2016 să susținem finalizarea și derularea proiectelor care au fost finanțate prin fonduri europene. Așadar, domnule primar nu voi vota acest proiect de hotărâre întrucât la capitolul care prevede acoperirea acestor investiții prioritare ale municipiului Botoșani nu se regăsesc sumele pe care noi le-am aprobat în ședința din decembrie. Observ că ați pus o sumă infimă pentru Teatrul Mihai Eminescu, ceea ce înseamnă că nu vă deranjează că rămâne așa cum este. Vă rog să veniți cu un buget în care să se regăsească ceea ce înseamnă cheltuirea chibzuită a banului public. Renunțați la petreceri și duceți banii pentru a acoperi finanțările necesare derulării proiectelor care au fost finanțate de Uniunea Europeană, i-a transmis Lupașcu edilului șef al urbei.

“Un buget al tristeții", l-a denumit și consilierul local Eugen Țurcanu, în timp ce Paul Onișa a spus: “Pentru mine acest buget este unul inutil, care nu face decât să ne mențină în zona cea mai săracă a României, un buget care nu va satisface nevoile niciunui sector de activitate din muncipiul Botoșani"

Primarul Ovidiu Portariuc a catalogat intervențiile consilierilor liberali ca fiind politice și a încercat să ofere explicații la toate aprecierile făcute de aceștia.

“Tensiunea politică se simte, din păcate, în această sală așa cum de altfel s-a simțit în ultimele luni, într-o creștere graduală. Eu spun să lăsăm deoparte argumentele politice, să ne uităm la cifre, să ne uităm la ce propune acest buget care continuă și confirmă dezvoltarea municipiului Botoșani prin investițiile care sunt prevăzute, prin continuarea și încheierea unor proiecte și prin deschiderea altora noi, a menționat Portariuc.

La rândul său, viceprimarul Cosmin Andrei i-a acuzat pe liberali că duc la îndeplinire ordinele date de liderul PNL, Cătălin Flutur.

"Din păcate am ajuns în faţa unei piese de teatru ieftin în care s-a trasat o direcție foarte clară. Lucrurile sunt foarte clare: nu au niciun amendament şi au majoritate. Ei au majoritate, pot vota ce buget doresc dumnealor și au venit doar cu o singură propunere, să refacem bugetul că nu este bun. Eu văd un început de campanie electorală în care se vede foarte clar disperarea unora. Nu a avut timp domnul Flutur să vă scrie amendamentele? Există o singură constrângere, salariile, în rest faceţi orice propuneri. Aveţi o regie dată de păpuşarul şef", a spus Cosmin Andrei. 

Nu s-a putut abține de la comentarii nici consilierul Mihai Tincu care a spus: "Este o suprapunere a politicului peste administraţie. Deasupra oraşului s-au abătut nişte furtuni politice, începând cu lunea trecută cu vizita doamnei Gorghiu şi a domnului Blaga. Au fost declaraţii sforăitoare: venim şi decapităm prefectul, îi alungăm pe pesedişti şi ne luăm oraşul înapoi. Din păcate, aceste lucruri ne-au adus aminte de celebrul roman al lui Preda, “Delirul, perioada guvernului legionar. S-a declanşat campania electorală prin jigniri, atac la persoană, manipulări. Nu o să câştigaţi aşa".

După mai bine de o oră, în care s-au dat replici care de care mai acide, proiectul de buget a fost supus la vot, dar a fost respins. Consilierii locali se vor întruni, miercuri, din nou în ședință, fiind ultima zi în care trebuie aprobat bugetul pe anul în curs.

 

Spune-ne opinia ta