Botoşani: Şcoli neautorizate în privinţa securităţii la incendii! "În prima jumătate a anului, au fost emise 18 autorizații de securitate la incendiu și una de protecție civilă!"

Peste 120 de construcții din judeţ, cele mai multe şcoli şi unităţi de cult, funcţionează fără autoritaţie de securitate la incendiu, ci pe răspunderea administratorilor. Sfârşitul lunii septembrie le va aduce însă amenzi acestora.

Botoşani: Şcoli neautorizate în privinţa securităţii la incendii! "În prima jumătate a anului, au fost emise 18 autorizații de securitate la incendiu și una de protecție civilă!"

Verificările efectuate în judeţ de către specialiştii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au evidenţiat că pe raza județului Botoșani funcționează 120 de construcţii- sedii de unităţi şcolare şi de cult, fără a deține autorizație de securitate la incendiu.

Unitățile de învățământ și de cult care funcționează fără a deține autorizație de securitate la incendiu îndeplinesc însă condițiile de siguranță pentru utilizatori. Deși în anul 2016 s-a înlesnit obținerea autorizației de securitate la incendiu prin eliminarea expertizei tehnice, nu s-a constatat o creștere semnificativă a solicitărilor privind obținerea acestui act administrativ.

"În 2015, ISU Botoșani a eliberat prin compartimentul specializat 64 de autorizații de securitate la incendiu, în 2016 au fost eliberate 65 de astfel de documente. În prima jumătate a anului 2017, au fost emise 18 autorizații de securitate la incendiu și una de protecție civilă. Depunerea solicitărilor privind eliberarea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu nu ține de modul de obținere a documentelor stabilite prin acte normative, ci de puterea economică a investitorului. Spre exemplu, au fost cazuri în care au fost solicitate avize de securitate la incendiu pentru diferite construcții, după care s-a solicitat autorizarea parțială a clădirii respective din lipsă de fonduri", spune col. Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani.

Funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu se face pe proprie răspundere până pe 30 septembrie.

"După această dată, cei care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu riscă amenzi de până la 100.000 lei și chiar închiderea spațiului dacă sunt îndeplinite criteriile stabilite prin HGR nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți", explică mr. Mihai Cercel de la IJSU.

Beneficiarii care depun până la data de 30 septembrie 2017 documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptați de la aplicarea sancțiunilor contravenționale, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
10

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
128

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
119

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...