Botoșani, printre cele mai sărace trei județe din țară, NU este un județ de asistați social. CINE ocupă primul loc!

Botoșani, printre cele mai sărace trei județe din țară, NU este un județ de asistați social. CINE ocupă primul loc!

   republica.ro

Județul Botoșani, printre cele mai sărace din țară, nu se află și printre județele cu cel mai mare procent de asistați social "în plată"! Ne referim, mai exact, la cei care primesc venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutoarele de încălzire pe perioada iernii. 

Institutul Național de Statistică anunța anul trecut că rata sărăciei relative în România este de 25,4%, în timp ce Eurostat calcula, în anul 2014, că aproximativ 40% dintre cetățenii țării sunt în risc de sărăcie, citeaza Republica.ro, care opinează și asupra faptul că deși, teoretic, este conceput pentru a-i ajuta pe oameni să depășească un moment dificil, venitul minim garantat nu le-a schimbat viața. A devenit parte din modul lor de viață. 

Chiar dacă se reclamă de ani de zile că polul sărăciei se află în Moldova, conform datelor oficiale, liderul național în ceea ce privește procentul de persoane care primesc venitul minim garantat este județul Teleorman. Aici, 2,86% dintre locuitori beneficiau în decembrie 2015 de acest tip de ajutor. Potrivit datelor solicitate de Republica.ro de la Ministerul Muncii, acesta este urmat de județul Mehedinți, unde procentul este de 2,50% și de Buzău, 2,42%, Vaslui, 2,26%, Dolj 2,09 %.

Situația este paradoxală, scrie presa națională, având în vedere că Teleorman nu se află printre cele mai sărace trei județe din țară, care sunt Botoșani, Vaslui și Vrancea. Mai ales că, în Botoșani, procentul celor care beneficiază de venitul minim garantat este de 1,04% din populație, sub media națională de 1.17%.

Cum se explică paradoxul? Ministrul Muncii spune că la Teleorman ajutoarele financiare s-ar fi acordat cu o mai mare ușurință decât în alte județe cu mult mai sărace.

"Teleormanul este în toate topurile legate de beneficiile sociale. În condițiile în care harta sărăciei îmi arată că Teleormanul este într-unul din județele sărace, dar nu este mai sărac decât altele. Faptul că eu am cel mai mare procent, îmi arată că acolo a existat o mai mare ușurință în a defini persoanele ca fiind asistate social", crede ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, citat de Republica.ro. El corelează aceste date cu nivelul șomajului din zonă, care a fost, în septembrie 2016, cel mai ridicat la nivel național. 

Cele mai multe ajutoare destinate combaterii sărăciei (venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei, ajutor pe încălzire) se dau în județul Bacău: 72.308, la o populație de 746.566 de locuitori. Raportată la numărul de locuitori însă, ponderea ajutoarelor sociale destinate combaterii sărăcie este însă cea mai mare în județul Teleorman: 43.316 de ajutoare la 389.433 de locuitori, adică 11,1%. La nivel național, media este de 5,8%. 

 
Ajutoarele sociale (venit minim garantat, alocația pentru susținerea familie, ajutor de încălzire) raportate la numărul de locuitori. Foto: Republica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10
34

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...

ANAF a publicat Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile!

astăzi, 13:48
42

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele...

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
480

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....