Botosanenii care muncesc la negru in strainatate nu vor avea drept de vot

Botosanenii care muncesc la negru in strainatate nu vor avea drept de vot
Daca se vor prezenta la vot, dupa cum le permite legea, cetatenii din Botosani cu domiciliul in strainatate ar putea pune amprenta serios pe rezultatul alegerilor parlamentare, avand in vedere ca numarul lor este impresionant. Asta numai daca cei care doresc sa voteze au actele in regula.

Pentru ei si pentru restul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, Guvernul a decis formarea unei circumscriptii electorale aparte. Mai ramane de rezolvat problema arondarii geografice a colegiilor uninominale pentru Senat si Camera Deputatilor, lucru care se va stabili printr-o hotarare ce va fi data pana cel tarziu 29 noiembrie.

Circumscriptia speciala va contine patru colegii la Camera Deputatilor ( 2 pentru spatiul UE si 2 pentru spatiul Orientul Mijlociu, Asia, America de Nord) si doua colegii la Senat.

In tara, la nivelul fiecarui judet, noi avem cate o circumscriptie electorala, asta insemnand 41 de circumscriptii, iar 42 este circumscriptia municipiului Bucuresti si 43 este circumscriptia separata pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii. S-a ajuns la concluzia ca trebuie sa le dam si lor o sansa sa voteze pentru Romania si fiecare, din zona din care provine, sa-si voteze candidatul preferat. Probabil va fi o alta impartire administrativa pentru ca noi, aici, suntem impartiti in sase colegii. Pentru aceasta circumscriptie speciala, probabil, fiecare din cele 4 colegii uninominale, imi imaginez eu, nu stiu cum va suna hotararea, va imparti o Romanie in patru, asta inseamna cate 10 judete pe un colegiu uninominal, a mentionat Rodica Dascalu, presedintele BEJ Botosani.

Pentru a putea vota, botosanenii cu domiciliul in strainatate trebuie sa se prezinte la sectiile de votare de pe langa consulate si ambasade, cu un document de identitate si cu actul care face dovada ca au domiciliul in tara respectiva.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
477

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
64

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
81

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...