Botoşănenii care au lucrat în zone cu radiaţii vor beneficia de condiţii de pensie mai avantajoase

Botoşănenii care au lucrat în zone cu radiaţii vor beneficia de condiţii de pensie mai avantajoase
Lucratorii din zonele cu radiatii si minerii care au lucrat in subteran vor beneficia de conditii de pensie mai avantajoase prin  acordarea unui stagiu complet de cotizare mai mic.

Potrivit prevederilor noii Legi 155/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010,  incepand cu data de 24.07.2016,  minerii care au lucrat in  subteran si lucratorii  care si-au desfasurat activitatea in  zonele cu radiatii, locuri de munca incadrate in conditii speciale, vor beneficia  la calculul pensiei de  un stagiu complet de cotizare mai mic decat cel prevazut pana acum de legea pensiilor publice.

Astfel,  articolul 56, alineatul (5) din Legea nr.263/2010 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(5) Stagiul complet de cotizare este de 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) din lege, respectiv de 30 de ani pentru persoanele care au realizat cel puţin 20 de ani în locuri de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f) din lege.

In plus si  articolul 57, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 15 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv de 17 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii.

De aceste modificari  beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a acestor modificari legislative iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării cererii la casa de pensii.

 De  foarte mare importanta pentru potentialii beneficiari ai acestei legi este prevederea conform careia, pentru a putea beneficia de aceasta modificare, pensionarii care au lucrat in minerit (in subteran) si in zonele I si II de radiatii, care deja au iesit la pensie in perioada 01.01.2011 – data intrarii in vigoare a legii nr.263/2010, respectiv 23.07. 2016 – pana la modificarea legii, trebuie sa depuna la casa de pensii o cerere de recalculare a drepturilor de pensie. Cererea poate fi depusa la secretariatul institutiei, cu numar de inregistrare si data sau transmisa prin posta, cu confirmare de primire" – declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
8

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
26

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...

„Învățăm să reciclăm”. Copii învățați de șeful Gărzii de Mediu să recicleze selectiv (Foto)

astăzi, 09:38
31

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești, coordonați de director prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Zănoagă Loredana, au participat la activitatea „&I...