Botoşăneni obligaţi la plata a mii de lei către o firmă anchetată penal pentru încasarea ilegală a unor servicii medicale!

Zeci de botoşăneni sunt obligaţi de judecători să dea bani unei firme ce face obiectul unei anchete penale privind prejudicierea bugetului statului. 

Botoşăneni obligaţi la plata a mii de lei către o firmă anchetată penal pentru încasarea ilegală a unor servicii medicale!

O mare corporație franțuzească, Air Liquide Vitalaire, este cercetată de un an și două luni pentru evaziune fiscală și pentru escrocherii în instanță la adresa a mii de pacienți dependenți de oxigen.

În paralel, la nivelul instanţelor din Botoşani au fost deschise 28 de acţiuni de către firma ce a avut sediul în Iaşi şi care le-a cerut bani pentru închirierea unor aparate de oxigen. 

Aproape toate acţiunile au fost admise de judecători, excepţie făcând două, care au fost respinse pe motiv de perimare (introducerea peste termenul prevăzut de lege), astfel că oamenii au fost puşi să plătească chiriile pentru aparate, în condiţiile în care firma Air Liquide Vitalaire încasa bani şi de la stat pentru aceleaşi servicii. 

În unele cazuri oamenii nu au avut banii la care au fost obligaţi, astfel că firma a trecut la executare silită. Iar în alte cazuri beneficiarii serviciilor au decedat şi acum moştenitorii sunt puşi în situaţia să plătească. 

"Admite cererea formulată de petentul Biroul Executorului Judecătoresc Sânziana Secrieru. Încuviinţează executarea silită împotriva debitorilor N. Aglaia şi M Paraschiva, ambele cu domiciliile în com. Băluşeni, sat Draxini, jud. Botoşani în favoarea creditoarei SC AIR LIQUIDE VITALAIRE ROMANIA SRL, în baza titlului executoriu reprezentant de sentinţa civilă din 29.05.2015, pronunţată de Judecătoria Botoşani", se arată într-una dintre deciziile instanţei. 

Sumele pe care oamenii sunt obligaţi să le plătească variază între câteva sute de lei şi câteva mii de lei. În unele situații, oamenii au fost puşi să plătească inclusiv avocaţii companiei care i-a dat în judecată. 

"Admite cererea de valoare redusă, formulată de reclamanta S.C. Air Liquide Vitalaire Romania S.R.L., în contradictoriu cu pârâţii D. Elena şi D. Vasile. Obligă pârâţii la plata sumei de 1836 lei reprezentând debit restant neachitat aferent perioadei mai 2013 – noiembrie 2015 şi suma de 1193,68 lei penalităţi de întârziere aferente debitului principal, calculate de la data scadenţei fiecărei facturi în parte şi până la data de 10.10.2016, precum şi în procent 0,1%, calculate începând cu data de 10.10.2016 şi până la data achitării integrale a debitului. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielile de judecată în cuantum de 590 lei, reprezentând, taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat", se arată într-o setinţă dintr-un dosar soluţionat de Judecătoria Botoşani. 

Majoritatea sentinţelor nici nu au fost atacate de persoanele date în judecată, fiind vorba în principal de oameni cu o situaţie materială precară, persoane care nu îşi permiteau un război juridic cu o multinaţională. 


"Corporația noastră câștigă aproape toate procesele!"

În 21 noiembrie 2016, Gazeta Sporturilor publică o investigație, documentată cu date din computerele și contabilitatea firmei firmei, în care se arată cum cei mai vulnerabili, săraci și suferinzi dintre pacienții români au fost escrocați de către Air Liquide Vitalaire.

”Peste 3.000 de oameni au fost târâți în tribunale, mulți dintre ei pe baza unor acte falsificate în contabilitatea firmei. Corporația noastră câștigă aproape toate procesele”, au mărturisit surse din interiorul Air Liquide.

Procuratura din Iași a început urmărirea penală în noiembrie 2016.  Vitalaire a plătit 200.000 de euro sancțiuni către Casa de Sănătate și continuă, netulburată, să livreze concentratoare de oxigen bolnavilor pe care i-a escrocat.

Multinaționala face afaceri în 80 de țări cu gaze industriale și cu o divizie medicală care vinde concentratoare de oxigen bolnavilor.

”Avem doi oameni care fac expertiza contabilă. Dar merge greu fiindcă e un volum mare de muncă. Sunt cinci camere pline cu acte de la Air Liquide Vitalaire”, a mărturisit un om care cunoaște cazul.

În schimb, Vitalaire s-a mișcat profesionist, cu viteză și cu mulți bani: A angajat imediat o mare firmă internațională de avocatură: Kinstellar. Și-a concediat directorii din Iași cercetați penal. Apoi și-a mutat sediul la București. A schimbat parțial corpul de agenți de vânzări. A achitat rapid 600.000 de lei descoperiți ca fraudă de Casa de Sănătate. Acești 600.000 nu sunt o sancțiune, ci doar o recuperare a ceva furat de Air Liquide Vitalaire din bugetul CNAS. Ea dă înapoi cât a încasat ilegal din bugetul CNAS, decontând oameni morți. Atât. Și-și continuă afacerile. Peste tot în lume, corporațiile au la dispoziție resurse aproape nelimitate. Avocații lor sunt mai mulți și mult mai bine plătiți decât procurorii. Prin notificări, apeluri și tertipuri infinite, corporațiile încearcă să-i îngroape pe magistrați în hârtii. Dar statele au, la rându-le, propria forță ca să acuze în numele cetățenilor.

Procurorii se ambiționează, șefii lor realizează miza publică a potențialei infracțiuni și dispun resurse de investigare dacă nu egale, măcar comparabile.

În cazul Vitalaire, doi experți contabili din Iași care caută de peste un an în cinci camere de documente, împotriva unei multinaționale, lider mondial, atestă o disproporție îngrijorătoare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat rănit într-un accident a rămas blocat în mașină, au intervenit pompierii!

astăzi, 17:55
91

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a părăsit partea carosabilă și a ajuns într-un gard. Evenimentul s-a produs pe raza localit...

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
323

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
50

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...