Botoşăneni captivi în propriile curţi! Drumuri impracticabile şi canalizări inutile la marginea municipiului FOTO- VIDEO

Botoşăneni captivi în propriile curţi! Drumuri impracticabile şi canalizări inutile la marginea municipiului FOTO- VIDEO
Toată vara ne-am plâns de secetă, de lipsa precipitaţiilor şi de faptul că nu vom avea nici recolte şi nici apă pentru animale. În municipiu, însă, sunt câteva familii care s-au rugat să nu plouă, ca să nu rămână fără grădini şi curţi, iar perspectiva ploilor de toamnă le îngrozeşte de-a binelea.

La marginea municipiului, în zona Oborului, sunt străzile Liliacului şi Zefirului. Strada Liliacului a intrat în proiectul de canalizare ce face parte din marele program de extindere şi reabilitare a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare- epurare. Cealaltă stradă, Zefirului, cu care Liliacului se intersectează aproape de strada Pod de Piatră, nu. Însă stricăciuni sunt pe ambele străzi, iar oamenii sunt disperaţi la gândul că ploile ce vor veni le vor distruge grădinile pentru că apa nu are unde să se scurgă.

Mai mult, lucrările au deteriorat străzile care şi-aşa erau doar pietruite. După ce s-au încheiat lucrările de canalizare, oamenii s-au trezit că nu mai pot urca cu maşinile nici pe Liliacului şi nici pe Zefirului, pentru că panta alunecoasă a fost acoperită cu pământ, nu cu piatră, astfel că roţile derapează ca pe gheţuş. De mai bine de două luni de zile, botoşănenii din cartier se roagă de autorităţi să găsească o metodă care să le protejeze gospodăriile.

Costică Popescu s-a născut în casa în care locuieşte şi acum, dar spune că nu a văzut niciodată aşa ceva. "Noi suntem la oraş? E mai rău decât la ţară! Dacă plouă, toată apa îmi vine în curte. Am pus pietre la gard, dar mi-au promis că o să-mi pună o bordură de acolo de sus, dar cum n-ai venit matale, că nu ai ştiut, nici ei nu au mai venit. Când veneau, puneau oleacă de balast şi gata. Şi să nu spună că aici o să fie vreodată asfalt, că uitaţi, gura de canal e la acelaşi nivel cu drumul, unde să mai pună asfalt?", spune Costică Popescu.

După precipitaţiile de săptămâna trecută, un alt botoşănean a fost nevoit să iasă din casă cu cizme de cauciuc pe care le schimba cu pantofii când ajungea la strada asfaltată. "Un glod ce era aici, ferească Dumnezeu! Nu ştiu ce au vrut să facă aici, dar sigur nu le-a ieşit cum ar fi trebuit. Şi-au bătut joc, altfel nu pot spune. Ne-au terminat! Am ajuns să ne rugăm să nu plouă, să putem ieşi din case?", se plângea bărbatul. Mai mult, gurile de canalizare s-au lăsat într-o parte, iar întregul aspect al celor două străzi este dezolant.

Reprezentanţii Nova Apaserv spun că proiectul de canalizare nu putea cuprinde toate străzile din municipiu, acest lucru urmând să se facă etapizat. "Nici programul finanţat prin BERD, nici ISPA şi nici POS Mediu nu rezolvă toată problemele din municipiu sau din judeţ. Programele de etapizare prevăd nişte bugete alocate şi noi ne încadrăm în ele, Niciun program de investiţii nu a rezolvat totul. Am făcut ceva prin BERD, am făcut mult dar tot parţial prin ISPA, acum facem ceva prin POS Mediu, vom face ceva şi prin POIM, nu se face totul dintr-odată. În limita bugetelor alocate se face câte o bucată, pe baza solicitărilor cetăţenilor şi pe baza experienţelor celor de la Exploatare care ne spun că reţeaua este compromisă, sunt pierderi, dar repet, în limita bugetelor alocate", explică directorul tehnic al Nova Apaserv, Cătălin Fetcu.

Şi lucrurile nu se opresc aici, pentru că mulţi dintre botoşănenii care locuiesc pe străzile pe care s-au montat conducte de canalizare se plâng că nu pot accesa aceste conducte. Un exemplu este strada Lalelelor, unde proprietarii de pe partea stângă a drumului sunt branşaţi la canalizarea din strada Iuliu Maniu, iar conductele de legătură trec prin trei proprietăţi. Asta în condiţiile în care conducta nouă de canalizare trece prin faţa casei lor, dar nu pot beneficia de ea.

"Sunt străzi dificile pe care se dezvoltă reţeaua de apă şi canalizare, cu diferenţe de pantă enorme. De exemplu, cei de mai sus de nivelul străzii, în condiţiile în care sapi o canalizare în pantă, la un nivel natural. Ceilalţi pot folosi, se pot branşa la canalizarea stradală dar printr-un mijloc propriu de pompare şi pot pompa în canalizarea noastră cu nişte costuri minime. Am avut ieri un caz cu o canalizare la şapte metri de nivelul străzii, dar noi nu putem merge la opt metri. Cam asta e problematica", susţine Cătălin Fetcu.

În concluzie, botoşănenii care nu au canalizare ar trebui să mai aştepte următorul proiect de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare. Oricând va fi el pus în aplicare.











Citiţi şi:
Botoşaniul cu fundul în sus: o lucrare începută şi nefinalizată stârneşte nervii botoşănenilor! FOTO- VIDEO

 

Spune-ne opinia ta