Botosaneanul Dobrincu, demis fara explicatii de la Arhivele Nationale

Botosaneanul Dobrincu, demis fara explicatii de la Arhivele Nationale

 Dorin Dobrincu  

Istoricul Dorin Dobrincu, numit director al Arhivelor Nationale in 2007 de guvernul Tariceanu, a fost demis, vineri, fara nicio explicatie, printr-un ordin de ministru semnat de Ioan Rus.

"Domnul director ne-a comunicat ieri (joi, n.red), in cadrul unei sedinte foarte scurte la finalul programului, faptul ca ii vor inceta raporturile de serviciu cu Arhivele Nationale incepand de maine, adica de astazi, 15 iunie", a declarat pentru Ziare.com Elena Cirjan, purtatorul de cuvant de la Arhivele Nationale.

Aceasta a mai declarat ca nu a fost precizat motivul acestei decizii si nici nu s-au dat informatii suplimentare cu privire la numele inlocuitorului.

Nascut in Darabani, judetul Botosani, Dorin Dobrincu este doctor al Facultatii de Istorie din Iasi, cu specializare in rezistenta anticomunista. A fost expert al Comisiei Tismaneanu pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si coordonator al Comisiei Prezidentiale Consultative pentru analiza dictaturii comuniste. Dorin Dobrincu este membru al consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. In mandatul sau, Arhivele Nationale au creat fototeca online a comunismului romanesc si s-a permis accesul la documente pretioase.

Dobrincu a fost numit la conducerea Arhivelor Nationale in iulie 2007, de catre ministrul de Interne liberal Cristian David. Dobrincu a ramas in functie chiar daca in fruntea Ministerului de Interne au venit conducatori de la PSD sau PDL.

Demiterea lui Dorin Dobrincu se inscrie intr-o lista mai lunga de epurari politice decise de guvernul Ponta. Vladimir Tismaneau si Ioan Stanomir au fost inlaturati de la conducerea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, iar intreaga componenta a Consiliului National de Etica, ce urmeaza sa dea un verdict in cazul Ioan Mang, a fost schimbata, tot fara explicatii oficiale.

De asemenea, guvernul Ponta a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care Institutul Cultural Roman a fost trecut din subordinea Admnistratiei Prezidentiale in cea a Senatului, decizia starnind un protest al reprezentantilor societatii civile.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Salvatorii lui Ayan, felicitați de Ministerul Afacerilor Interne! ”Voi cum ați reacționa?”

astăzi, 13:26
103

Așa începe povestea pe care reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au împărtășit-o cu mândrie:”După ore bune de căutări, au decis să caute în altă z...

Se întoarce iarna: Meteorologii anunță ninsori, lapoviță și ploi în următoarele zile!

astăzi, 13:22
139

Meteorologii au emis o informare meteorologică de ploi, lapoviță și ninsori, în vigoare timp de două zile. La munte se va depune strat nou de zăpadă.Informarea meteorologică a intrat...

Procurorii Anticorupție au plecat la Suceava cu tot cu directoarea de la Mavromati! (Foto, Video)

astăzi, 12:30
812

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ieșit însoțiți de Monica Adăscăliței, actualul manager al Spitalului Mavromati.Monica Adăscăliței a urcat în mașina Jandarmerie...