Botosanean retinut la Cernauti!

Botosanean retinut la Cernauti!

RADU HARTIE
www.evz.ro

Un botoşănean e reţinut de o lună şi jumătate în Ucraina, după ce vameşii au găsit în portbagajul maşinii sale un baston telescopic. Taximetristul din Botoşani este reţinut de o lună şi jumătate în Ucraina.

Motivul: vameşii de la Siret au găsit în portbagajul maşinii sale un baston telescopic şi l-au pus sub acuzare pentru trafic cu arme, scrie Evenimentul Zilei.

După trei zile de arest în vamă şi alte trei la Poliţia din Cernăuţi, tânărul a fost eliberat, însă nu poate părăsi localitatea. A fost ameninţat că, dacă nu recunoaşte acuzaţiile, va rămâne acolo mulţi ani.

Avocatul acestuia susţine că ancheta se prelungeşte în mod nejustificat, în timp ce viceconsulul României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, afirmă că nu este primul caz în care români cad victime abuzurilor autorităţilor ucrainene.

Pedeapsa obişnuită: o amendă

În loc să fie acasă, alături de soţia sa, pentru a se pregăti să devină tată la 24 de ani, Radu Vasile Hîrtie se judecă cu autorităţile din Cernăuţi.

Totul a început pe 29 mai, când a plecat de acasă cu maşina personală spre Ucraina, împreună cu soţii Purav, prieteni apropiaţi. Intenţionau să-şi facă cumpărăturile, mai ieftin, în ţara vecină.

Au ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în jurul orei 10.00.

În timp ce românul s-a deplasat la ghişeul unde se desfăşoară controlul de rutină al actelor, un grănicer a găsit în portbagajul maşinii un baston telescopic, folosit de taximetrist pentru apărare. Am trecut pe acolo cu bastonul în maşină de-atâtea ori, dar n-au zis nimic, a declarat Radu pentru EVZ.

Trei martori confirmă că, deşi iniţial i-au zis că bastonul nu trebuie declarat la frontieră, vameşii s-au răzgândit când şi-au dat seama că au un caz.

Legea ucraineană interzice posesia unui astfel de obiect, însă fapta se pedepseşte cu amendă contravenţională şi confiscarea acestuia. Nu s-a aplicat însă şi în cazul românului. După opt ore în care au semnat declaraţii, soţii Purav au fost lăsaţi să plece.

Însă calvarul lui Radu Hîrtie abia începuse. A sunat la Poliţia din România, care i-a făcut legătura cu Ambasada din Kiev. Forţat să nu părăsească punctul de trecere, a dormit o noapte în maşină, şi numai după intervenţia Consulatului General al României la Cernăuţi, a primit o cameră în vestiarul vameşilor. Doar pentru două zile. (Articol complet in Evenimentul Zilei)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
260

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
180

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
123

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...