Botoşănean decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler!

Botoşănean decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler!
A trăit două războaie mondiale, a străbătut comunismul, a făcut puşcărie cruntă şi  a văzut prăbuşită hidra sovietică. A trait sub trei regi şi şapte preşedinţi.

Preşedintele României semnat luni, 30 mai, cu ocazia inaugurării monumentului "Aripi", dedicat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă (1945-1989), decretul de decorare a unor foşti deţinuţi politic. Printre cei decoraţi se află şi botoşăneanul Nicolae Tomaziu, cel care pe 28 februarie a împlinit 100 de ani.

"În semn de înaltă apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democraţie, plătind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler preacuviosului părinte Nicolae Tomaziu, doamnei Elena Ion-Arnăuţoiu, domnului Nicolae Ciurică şi domnului Dumitru Moldovan", se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
 
Nicolae Tomaziu şi istoria de 100 de ani: Două războaie mondiale, trei regi, şapte preşedinţi şi şapte ani de temniţă grea!
 
Născut în urmă cu 100 de ani (28 februarie 1918), în Păltinişul nordic al Botoşanilor. Bolnavă de tifos, mama Finareta a murit a doua zi după ce l-a slobozit lumii. Pruncul Nicolae se înfruptă şi el din boala mamei, dar este salvat de o femeie din sat, care îl "tăvăleşte prin zăpadă". Începea Primul Război Mondial şi un secol frământat! 

Tomaziu a fost arestat de Siguranţa Statului în anul 1947, în lotul II-Tămădău, condus de inginerul Ion Puiu (născut în 24 februarie 1918, în Pomârla), împreună cu Ion Diaconescu şi Ionescu-Galbeni. A fost judecat şi condamnat la 7 ani de închisoare, executând 6 ani şi 6 luni (1947-1954), cea mai mare parte la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În ultima vreme, Nicolae Tomaziu vieţuieşte retras la Mănăstirea Caraiman, din Buşteni, fiind văzut cel mai adesea însoţind turiştii şi minunându-i cu propriile poveşti adunate în cutremurătorul secol pe care l-a străbătut.  

A trăit două războaie mondiale, a străbătut comunismul, a făcut puşcărie cruntă şi  a văzut prăbuşită hidra sovietică. A trait sub trei regi şi şapte preşedinţi. Astăzi observă cu tristeţe că libertatea a devenit un câmp prielnic pentru fiii foştilor comunişti. Dar nu regretă suferinţa, ştie că a luptat pentru ţara lui, iar libertatea de astăzi – chiar dacă o folosesc mai ales foştii nomenclaturişti - s-a construit şi cu jertfa sa!

Citeste si NICOLAE TOMAZIU şi istoria de 100 de ani: Două războaie mondiale, trei regi, şapte preşedinţi şi şapte ani de temniţă grea!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
74

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
150

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
48

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...