Boala care îți distruge creierul. Primele semne apar cu ani înainte

Boala care îți distruge creierul. Primele semne apar cu ani înainte
Statisticile oficiale arată că în România sunt în jur de 35.000 de vârstnici cu Alzheimer. Numărul real al cazurilor, însă, ar fi undeva la circa 200.000, pentru că, spun specialiștii, doar 10-15% din ele ar fi diagnosticate.

Boala Alzheimer este o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a anumitor celule cerebrale. Cauza Alzheimerului nu este cunoscută pe deplin, însă anumite trăsături genetice au fost asociate în mod cert cu riscul ridicat de a dezvolta boala. Aceste trăsături determină acumularea de proteine anormale în anumite regiuni ale creierului, care permit dezvoltarea unor molecule toxice (radicali liberi). Aceste molecule deteriorează celulele cerebrale. "Boala Alzheimer este responsabilă pentru aproximativ 14,4 de milioane de cazuri diagnosticate cu demență la nivel mondial", explică medicul specialist Dorin Pîrciog. Din păcate, în România, boala Alzheimer și celelalte forme de demență sunt cel mai des diagnosticate în fazele tardive. De aceea, perioada de supraviețuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ trei ani și jumătate (în comparație cu evoluția obișnuita a bolii de 8 – 12 ani), potrivit datelor Societății Române pentru Alzheimer.

Primele semne ale bolii apar cu ani înainte

Semnele incipiente ale bolii pot fi detectate chiar și cu 8 ani inainte de a se stabili diagnosticul propriu-zis. Memoria pe termen scurt, dificultățile de vorbire, dar și stările de depresie și apatie pot fi considerate simptome incipiente ale bolii. Bineînteles, nu toți cei care prezintă aceste simptome au și risc de a dezvolta boala. În stadiile avansate ale bolii, persoana diagnosticată cu Alzheimer pierde complet abilități și reflexe de bază, iar în final ajunge să nu își mai recunoască propria familie sau prietenii, ori obiectele uzuale din jur. Iritabilitatea și agresivitatea sunt stări comune și, pe măsură ce boala progresează, persoana devine din ce în ce mai dependentă de îngrijire de specialitate. Boala Alzheimer este responsabilă pentru un procent de circa 60% din cele circa 24 de milioane de cazuri de demență diagnosticate la nivel mondial. Cea mai comună formă afectează indivizii cu vârste peste 65 de ani.

Cum poate fi diagnosticată și ce trebuie să faci ca să ții boala la distanță

"Diagnosticarea bolii nu este una facilă, dar pentru că există anumite predispoziții genetice asociate cu riscul crescut de contractare a bolii Alzheimer și, foarte important, pentru că există mai multe metode preventive ce se pot dovedi eficiente la oamenii cu predispoziț ie genetică la ea, detectarea acestei predispoziții prin testele genetice de la My Body Guide oferă un instrument extraordinar de util pentru luarea din timp a măsurilor adecvate. Astfel, cel puț in 15 minute de activitate fizică pe zi, 3 zile pe săptămână, pot reduce riscul cu până la 40%. În plus, educația și stimularea mentală reduc probabilitatea Alzheimer-ului cu pâ nă la 75%, iar alături de alte mă- suri pe cât de simple pe atât de eficiente (exemplu socializarea, dieta bogată în antioxidanți, renunțarea la fumat, etc.) pot contribui major la scăderea incidenței", explică medicul Dorin Pîrciog. El este inițiatorul programului MyBodyGuide.ro, prin care ne putem testa genetic ca să ne descoperim predispoziția la această boală incurabilă și care cuprinde și un program de prevenție personalizat și supervizat medical, a cărui aplicare întârzie dezvoltarea Alzheimer.

Boala ar putea fi vindecată!

O echipă de cercetători americani de la Universitatea din Minnesota au obținut, recent, o victorie epocală. Ei au descoperit o enzimă care atacă proteinele anormale acumulate în anumite regiuni ale creierului (determinată de Alzheimer) și au reușit să "vindece" deocamdată câțiva cobai. Potrivit Dailymail, co.uk, liderul echipei, dr. Karen Ashe a spus că este cea mai mare victorie înregistrată în lupta contra Alzheimer și că enzima descoperită de echipa ei ar putea fi leacul bolii devastatoare.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AmFiTeatru 10 - JOIA TINERETULUI debutează, pe 25 ianuarie, la Teatrul Eminescu!

Luni, 22 Ianuarie 2018
256

Pentru că mai e ceva timp până la începerea festivalului (sfârșitul lui aprilie 2018), iar nerăbdarea e mare, AmFiTeatru 10 propune pînă atunci câte o zi din fiecare...

Un tânăr s-a spânzurat după o ceartă cu iubita!

Luni, 22 Ianuarie 2018
5852

Tânărul de 23 de ani, din satul Mănăstireni, comuna Unţeni, a mai ameninţat şi în trecut că îşi va pune capăt zilelor. Luni a avut o nouă ceartă cu iubita sa şi s-a ...

Botoșani Model United Nations: Au început înscrierile pentru ediţia a șasea BTMUN!

Luni, 22 Ianuarie 2018
212

Au început înscrierile pentru ediţia a 6-a BTMUN, conferinţa internaţională la care participă şi delegaţii străine. Evenimetul va avea loc între 30 martie - 1 aprilie, dar p&...