Boala cardiovasculară mai periculoasă decât infarctul. Poate apărea la orice vârstă și jumătate dintre cei afectați mor în primele 24 de ore

Boala cardiovasculară mai periculoasă decât infarctul. Poate apărea la orice vârstă și jumătate dintre cei afectați mor în primele 24 de ore
Una din cele mai mari urgențe ale medicinei cardiovasculare și nu numai sunt sindroamele aortice acute. Este așa numita disecție de aortă. Practic, întâlnim în această patologie o rupere a vasului principal al organismului, care pleacă pe toată lungimea lui și este urgența medicală cea mai mare.

În fiecare 24 de ore, 50% din pacienți vor deceda dacă se întârzie diagnosticul și tratamentul. Este foarte bine de știut că disecția de aorta poate apărea la orice vârstă, de la adolescent până la 90 de ani, ne spune Doctorul zilei.

Din punctul de vedere al simptomatologiei, atât infarctul cât și disecția de aortă pot înșela chiar și un medic specialist – datorită apariției acestei dureri toracice anterioare, cu un caracter intens și foarte asemănător în ambele cazuri. O durere intensă, acută, sfâșietoare, migratoare, cu debut brusc poate sugera diagnosticul de sindrom aortic acut.

Bolile care duc la slăbirea și la ruperea aortei pot fi genetice sau dezvoltate în timpul vieții.

Bolile dobandite genetic.

-Sindromul Marfan – este o tulburare a tesutului conjunctiv, ce se transmite dominanat autosomal si afecteaza sistemul; osos, ocular, cardiovascular, pulmonar, pielea.
-Sindromul Ehler Danlos – reprezinta un grup heterogen de anomali ale tesutului conjunctiv, caracterizate prin hipermobilitate articulara, hiperextensibilitate cutanata si fragilitate tisulara.
-Ectazia anuloaortica- o notiune introdusa de Ellis in 1961, intalnita in 5-10% din pacientii operati pentru regurgitare aortica.

Bolile dezvoltate

-Ateroscleroza- reprezinta cauza principala a dezvoltarii de anevrisme, odata cu procesul de imbatranire. Modificarile degenerative pot duce la ruptura intimei si dezvoltarea de disectii. Procesul de disectie poate apare in 65 % din cazurile cu anevrisme degenerative aterosclerotice localizate pe aorta ascendenta.
-Traumatismele. In special in accidentele de circulatie, 15-20 %, din cauzele de deces sunt date de trauma aortei. Ruptura aortica imediata, disruptia doar a intimei, dezvoltarea de anevrisme, asocierea cu lezarea cordului, contuzia miocardica face din acest capitol etiologic o urgenta in sine. In ordinea severitatii leziunilor aortice parietale posttraumatice putem intalni; hematom parietal, hemoragie parietala cu laceratie intimala, laceratia mediei, laceratie parietala totala, pseudoanevrismul si hematomul periadventicial.
-Disectiile aortice pot apare si in urma unor proceduri chirurgicale cardiace, interventionale (angioplastii), masaj cardiac. -Disectia aortica poate apare imediat dupa chirurgia cardiaca (locul de canulare aortica, femural, constructia anstomozelor proximale), sau la distanta de momentul chirurgical dar legat de acesta.
-Inflamatorii – arteritele Takayasu, o inflamatie nespecifica, de etiologie necunoscuta poate duce la formarea de anevrisme si disectii. De asemenea in cazul aortitelor nonsecifice, aortitele micotice, sau specifice, luetice se pot dezvolta anevrisme si disectii subsecvente.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
102

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
60

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
59

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...