Băncile vor să controleze buletinele clienţilor noi în baza de date a Poliţiei

Băncile vor să controleze buletinele clienţilor noi în baza de date a Poliţiei
Vreţi să contractaţi un credit pentru prima oară? Ei bine, s-ar putea ca băncile să vă caute în baza de date a Poliţiei. Pentru a se asigura că datele din buletinul prezentat la ghişeu sunt reale. Instituţiile statului se opun, însă, şi spun că o asftel de verificare ar reprezenta de fapt o violare a intimităţii potenţialilor clienţi.

Asociaţia Română a Băncilor a făcut o solicitare către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru a li se permite băncilor să-şi verifice noii clienţi în baza de date a poliţiei. Există însă un impediment.

"Nu va funcţiona pentru că nu avem autorizaţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Noi aveam intenţia să identificăm acele persoane care folosesc cărţi de identitate false, se prezintă la bănci şi de multe ori reuşesc să înşele vigilenţa salariaţilor", a declara Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Poliţia ar trebui să răspundă solicitării băncii doar cu veridic sau fals. Clienţii nu par, însă, să fie de acord cu bancherii.

"Nu mi se pare neapărat că e nevoie. Nu consider că e neapărată nevoie având în vedere că banca, înainte de acordarea creditului, verifică multe alte acte, de exemplu cum sunt adeverinţele de serviciu care sunt autentificate cu ştampilă", a spus un client.

"Cunosc persoane care au luat credite în numele altor persoane şi cred că este vorba de lipsa de vigilenţă a celui care nu-şi păstrează cartea de identitate", e de părere un alt client.

Asociaţia Română a Băncilor a mai solicitat acces la datele personale ale românilor care deţin un card activ, pentru a le trimite informaţii prin poştă, referitoare la posibilitatea de a-şi plăti taxele, impozitele sau facturile, cu respectivul card. Şi această propunere s-a izbit de un refuz. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
271

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5279

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
205

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...