Băncile vor să controleze buletinele clienţilor noi în baza de date a Poliţiei

Băncile vor să controleze buletinele clienţilor noi în baza de date a Poliţiei
Vreţi să contractaţi un credit pentru prima oară? Ei bine, s-ar putea ca băncile să vă caute în baza de date a Poliţiei. Pentru a se asigura că datele din buletinul prezentat la ghişeu sunt reale. Instituţiile statului se opun, însă, şi spun că o asftel de verificare ar reprezenta de fapt o violare a intimităţii potenţialilor clienţi.

Asociaţia Română a Băncilor a făcut o solicitare către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru a li se permite băncilor să-şi verifice noii clienţi în baza de date a poliţiei. Există însă un impediment.

"Nu va funcţiona pentru că nu avem autorizaţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Noi aveam intenţia să identificăm acele persoane care folosesc cărţi de identitate false, se prezintă la bănci şi de multe ori reuşesc să înşele vigilenţa salariaţilor", a declara Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Poliţia ar trebui să răspundă solicitării băncii doar cu veridic sau fals. Clienţii nu par, însă, să fie de acord cu bancherii.

"Nu mi se pare neapărat că e nevoie. Nu consider că e neapărată nevoie având în vedere că banca, înainte de acordarea creditului, verifică multe alte acte, de exemplu cum sunt adeverinţele de serviciu care sunt autentificate cu ştampilă", a spus un client.

"Cunosc persoane care au luat credite în numele altor persoane şi cred că este vorba de lipsa de vigilenţă a celui care nu-şi păstrează cartea de identitate", e de părere un alt client.

Asociaţia Română a Băncilor a mai solicitat acces la datele personale ale românilor care deţin un card activ, pentru a le trimite informaţii prin poştă, referitoare la posibilitatea de a-şi plăti taxele, impozitele sau facturile, cu respectivul card. Şi această propunere s-a izbit de un refuz. (Realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
751

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
154

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
96

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...