Avocații cu 18 ani vechime ar putea fi numiți în funcții de judecător și procuror prin interviu

Avocații cu 18 ani vechime ar putea fi numiți în funcții de judecător și procuror prin interviu

Avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani ar putea fi numiți prin interviu în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătoriile ori parchetele care funcționează pe lângă acestea, potrivit unei propuneri a CSM de modificare a legilor justiției. Sugestiile destul de ample ale Consiliului vin în contextul în care deja există în dezbatere publică un proiect de modificare a acestor legi, propus de Ministerul Justiției, despre care vă spuneam și noi în acest material.

Vorbim însă de un proiect de act care ar intra în vigoare în urma unui parcurs destul de lung: odată încheiate dezbaterile publice la Ministerul Justiției, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și transmis Parlamentului, care va trebui să-l dezbată și să-l supună la vot în fiecare dintre cele două Camere. Abia după ce va fi promulgat de șeful statului și va fi publicat în Monitorul Oficial, s-ar putea aplica efectiv.

"Avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani, care nu au fost sancționați disciplinar și nu au avut abateri de la codul deontologic, pot fi numiți în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătoriile sau parchetele care funcționează pe lângă acestea, stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii.", scrie în propunerea transmisă de CSM Ministerului Justiției.

Practic, această prevedere le-ar permite avocaților cu o reputație profesională neștirbită să intre mai ușor în magistratură, fără a susține un examen scris. Propunerea celor din Consiliu este ca acești avocați să susțină un interviu în fața Plenului CSM.

Diferența față de situația actuală este destul de mare, întrucât avocații care vor să ajungă magistrați trebuie să treacă de întregul examen de admitere în magistratură. Acesta presupune atât o probă scrisă de teorie, cât și una de raționament logic, precum și un interviu în fața unei comisii speciale. Așadar, numirea în baza unui interviu în fața CSM ar fi o schimbare majoră pentru aceștia.

"Dacă pentru aceleași  posturi  există  și cereri de transfer ori s-au început procedurile pentru  ocuparea acestora prin promovare, se va da prioritate promovărilor sau cererilor de transfer.", conform celor propuse de Consiliu.

Totuși, dacă astfel de avocați ar fi numiți în funcții de judecător/ procuror, ei nu ar putea beneficia de pensia de serviciu mai devreme de zece ani de la data numirii în funcție, potrivit propunerii CSM.

În egală măsură, și judecătorii și procurorii cu cel puțin 18 ani vechime în aceste funcții vor avea dreptul să devină, fără examen sau concurs, avocați, mediatori, notari sau executori judecătorești, potrivit propunerii Ministerului Justiției. Cerința principală este ca aceștia să fi fost eliberați din funcție din motive neimputabile lor, pentru că, în caz contrar, ar însemna că reputația acestora nu este tocmai intactă. La această propunere, cei din CSM au mai adăugat însă că și judecătorii și procurorii în funcție ar trebui să aibă acest drept.


Atenție! Prevederile propunerii nu se aplică momentan. Acestea mai trebuie aprobate de Guvern, votate de parlamentari, promulgate de șeful statului și publicate în Monitorul Oficial.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...