Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a facut un avertisment, saptamana aceasta, ca, in 20 de ani, nu a vazut niciodata atatea pericole la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei ca acum.

El a invocat legea darii in plata si cresterea deficitului bugetar peste limite sustenabile drept unele din cele mai mari riscuri pentru tara noastra, intr-un discurs sustinut in cadrul unei conferinte.

Insa ce fundamente au declaratiile sale?

"Mugur Isarescu este considerat de multi drept unul dintre cele mai respectate figuri publice din era post-comunista a Romaniei. De asemenea, el are multa experienta. In consecinta, merita sa urmarim cu atentie despre ce vorbeste", a opinat Andrew MacDowall, corespondent si analist specializat in Europa Centrala si de Est.

El considera ca, vazuta din exterior, Romania pare sa aiba o situatia buna.

"Cresterea economica este substantiala, dupa standardele europene. De asemenea, alegerile castigate de Klaus Iohannis si campania anti-coruptie au fost percepute ca un lucru pozitiv de catre investitori. Tara are un potential urias, gratie dimensiunii pietei de desfacere, a pozitiei geografice, economiei diversificate, pietei de capital in plina dezvoltare si a activelor care urmeaza sa fie listate pe bursa sau privatizate", a explicat Andrew MacDowall, pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, analistul arata ca Isarescu a subliniat doua lucruri foarte importante. In primul rand, e vorba de relaxarea fiscala care poate submina stabilitatea.

"Intr-un an electoral, acesta este un risc care trebuie mentionat. Romania a urmat un traseu fiscal pro-ciclic. Sa ne amintim ca in anii '00 a implementat o relaxare fiscala in timp ce economia crestea, iar in final a ajuns la mana creditorilor internationali. In timp ce o reducere de taxe si impozite poate impulsiona avansul PIB-ului - iar perceptia generala este ca un deficit bugetar peste limita de 3% din PIB prevazuta in tratatele europene nu are cum sa se intample, daca nu vor exista evenimente deosebite - daca Romania va fi lovita de un soc, atunci va fi nevoita sa stranga cureaua", a adaugat Andrew MacDowall.

Analistul mai atrage atentia ca Isarescu a mai facut o remarca legata de un lucru ce afecteaza nu doar tara noastra, ci intreaga Europa Centrala si de Est: cresterea economica de pe hartie nu se traduce in imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatie.
"Pentru mine, acesta este cel mai mare risc politic si social din Europa, dar si unul dintre motivele pentru care unele natiuni au ales sa sprijine partidele extremiste si eurosceptice. Momentan, ascensiunea unor astfel de formatiuni politice in Romania e putin probabila, insa e clar ca e nevoie de o crestere economica resimtita la toate nivelurile si de o dezvoltare de care sa beneficieze si populatia", a mai spus Andrew MacDowall, citat de ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct din mașină, polițiștii locali din Botoșani au intensificat controalele înaintea Paștelui!

astăzi, 15:22
13

Polițiștii locali din Botoșani au identificat, în urma controalelor de săptămâna trecută, două persoane în parcarea supraterană de la Piața Centrală care ofereau spre v&aci...

„Semințele recunoștinței” plantate de elevi și persoane cu dizabilități din Botoșani! (foto, video)

astăzi, 14:58
58

Două activități de suflet au avut loc în cursul zilei de luni la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani în cadrul unui proiect inițiat de preotul Ioan Iordachi...

Scandal într-o agenție loto din Botoșani, au fost chemați polițiștii locali!

astăzi, 14:32
134

În cursul zilei de 23 aprilie, în jurul orei 16.25, polițiștii locali care acționau în zona Centrului Istoric din municipiul Botoșani au fost sesizați de către reprezentantul u...