Avem sanse sa prindem pensia?

Avem sanse sa prindem pensia?
Romanii nu apuca sa manance prea mult din pensie, din cauza ca dau coltul mult mai devreme ca alte populatii din UE. In plus, in ciuda progreselor din ultima vreme, multi dintre pruncii nostri inca mor la nastere.

Acestea sunt cateva dintre concluziile unui raport publicat recent de Comisia Europeana privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre.

"Datele Eurostat indica o stare de sanatate relativ precara a romanilor in raport cu alte state ale UE. Romania inregistreaza o speranta de viata dintre cele mai scazute din UE (69,2 pentru barbati si 76,2 pentru femei in 2006) si o mortalitate materna si infantila dintre cele mai ridicate din regiune, in ciuda imbunatatirilor inregistrate in ultimul timp", arata studiul citat.

In Romania cauzele de deces cele mai importante sunt bolile cardiovasculare (62,1%), cancerele (17,6%), bolile digestive (5,5%) si bolile respiratorii (4,9%).

Raportul Comisiei Europene mai arata ca riscul de saracie este de 19%, cu valori superioare pentru populatia rurala, romi, copii, someri si femei in varsta.

Rata mortalitatii in raport cu natalitatea se afla inca printre cele mai ridicate din UE, chiar daca in 2007 s-a inregistrat o imbunatatire.

Rata de dependenta demografica preconizata pentru 2010 este estimata la 21,3% si la 54% pentru 2050. Cheltuielile cu protectia sociala reprezinta 14,2% din PIB (2005), fiind printre cele mai scazute din UE (27,2% din PIB).

Pe de alta parte, raportul elaborat de Comisia Europeana mentioneaza faptul ca Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

"Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare de 41,4% in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata - aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca-, resurselor inca insuficiente", subliniaza sursa citata.

sursa: ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
54

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
89

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
153

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...