Autoritatile locale vor putea face investitii publice in limita a 1.6 miliarde lei

Autoritatile locale vor putea face investitii publice in limita a 1.6 miliarde lei
Sumele aferente finantarilor rambursabile pe care unitatile administrativ-teritoriale le vor putea contracta pentru investitii publice vor fi repartizate diferit pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala, in limita a 1.6 miliarde de lei, conform unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice joi.

Proiectul de hotarare privind aprobarea limitelor pe anul 2010 pentru finantarile rambursabile care pot fi contractate si pentru tragerile din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile administrativ-teritoriale prevede ca, pentru incadrarea in nivelul deficitului bugetului general consolidat, in anul 2010, unitatile administrativ-teritoriale pot contracta finantari rambursabile reprezentand datorie publica locala, prin imprumuturi de la institutii de credit si prin emisiuni de titluri de valoare, pentru realizarea de investitii publice de interes local, in limita sumei de 1.6 miliarde lei.

In ceea ce priveste tragerile din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate, unitatile administrativ-teritoriale pot efectua imprumuturi de la institutii de credit si prin emisiuni de titluri de valoare pentru realizarea de investitii publice de interes local, in limita sumei de 1.3 miliarde lei.

Conform proiectului, aceste sume vor fi repartizate pe categorii de unitati administrativ-teritoriale, in functie de ponderea veniturilor proprii ale bugetelor locale realizate in anul 2009 de fiecare categorie de unitati administrativ-teritoriale in totalul acestor venituri ale bugetelor locale pe ansamblul tarii, realizate in anul 2009, dupa cum urmeaza:

a) pentru comune: 275,39 milioane lei;
b) pentru orase: 119,60 milioane lei;
c) pentru municipii: 545,28 milioane lei;
d) pentru judete: 223,29 milioane lei;
e) pentru municipiul Bucuresti si sectoarele acestuia: 436,44 milioane lei.


In nota de fundamentare a proiectului se precizeaza ca, ponderea veniturilor proprii realizate in anul 2009 de fiecare categorie de unitati administrativ-teritoriale in totalul veniturilor bugetelor locale pe ansamblul tarii, realizate in anul 2009, se prezinta astfel: 17,21% comune, 7,47% orase, 34,08% municipii, 13,96% judete, 27,28% municipiul Bucuresti si sectoarele acestuia.

Repartizarea sumelor pe categorii de unitati administrativ-teritoriale este aplicabila cererilor inregistrate pana la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale.

Dupa aceasta data, Comisia de autorizare a imprumuturilor locale autorizeaza finantarile rambursabile care urmeaza a fi contractate de unitatile administrativ-teritoriale, in ordinea inregistrarii cererilor pentru autorizare, cu incadrarea in suma ramasa disponibila din cea prevazuta de proiect, adica 1.600 milioane lei pentru finantari rambursabile, si 1.300 milioane lei pentru trageri din finantarile rambursabile.

Trebuie precizat ca, in limitele prevazute nu se includ finantarile rambursabile pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, inclusiv cele cuprinse in programul HIPERB, si tragerile din aceste finantari rambursabile, contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile administrativ-teritoriale, conform proiectului de hotarare al MFP.

 

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
10

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
31

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
25

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...