Astazi stingem tigarile!

Astazi stingem tigarile!
A venit de peste ocean împreună cu roşia şi cartoful. Dar, spre deosebire de tovarăşii de călătorie, nu s-a dovedit a fi un prieten al celor care îl consumau.

Numai în secolul XX, aproximativ 100 de milioane de oameni au murit din cauza lui. Ştim cu toţii că tutunul ne îmbolnăveşte de cancer, boli de plămâni sau cardiovasculare.

Totuşi, continuăm să fumăm. Din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ziua de 31 mai "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987, tocmai pentru a-i face pe fumători să conştientizeze pericolul utilizării tutunului, nu numai pentru ei, ci şi pentru societatea în care trăiesc.

OMS estimează că, la nivel mondial, numărul fumătorilor este de peste un miliard. Numărul lor este în creştere, deşi se înregistrează o scădere în ţările cu un nivel de trai ridicat (peste 80% dintre fumători trăiesc în ţări cu un nivel de trai mediu sau scăzut).

Începând cu 1990, OMS a ales câte un slogan diferit pentru fiecare an. Tema din 2009 este "Avertizări în privinţa tutunului". Accentul va fi pus pe informarea publicului vizavi de drepturile sale de a trăi într-un mediu sănătos şi pe rolul pictogramelor care au început să fie lipite pe pachetele de ţigări.

OMS consideră că imaginile sunt eficiente şi că reuşesc să convingă tot mai multe persoane să se lase de fumat. Femeile, mai afectate de tutun decât bărbaţii Un studiu recent, realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Bergen din Norvegia, a arătat că femeile sunt mai afectate de fumat decât bărbaţii.

 Femeile dezvoltă cancer la plămâni mai devreme şi, în plus, e suficientă o expunere la fumat mai redusă în cazul lor pentru ca ele să facă această boală.

"Femeile fumătoare din studiul nostru suferă de afecţiuni ale plămânilor la un nivel de fumat mai scăzut decât cel al bărbaţilor şi la o vârstă mai mică decât aceştia", a explicat Inga Cecilie Soerheim, de la Universitatea Bergen, citată de Reuters. Cercetătoarea crede că diferenţele ar putea fi legate de anatomie.

Femeile au căi respiratorii mai mici decât bărbaţii, iar fiecare ţigară este astfel mai periculoasă pentru ele. (Evenimentul zilei)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
17

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
141

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
112

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...