Asistare zilnică şi despăgubiri de mii de lei după o tentativă de omor
BOTOSANI

Asistare zilnică şi despăgubiri de mii de lei după o tentativă de omor
Un eveniment cu totul nefericit risca să distrugă viitorul unui tânăr din judeţ, după o agresiune în familie.

Crescut la Lunca, într-o familie disfuncţională, în care abuzul de alcool era un fapt obişnuit, Ionuţ a făcut mari eforturi să se menţină pe o linie a normalităţii. Mergea la şcoală, învăţa bine, organizase chiar o trupă de dansuri populare. Îşi căuta tot felul de activităţi care să-i ţină mintea ocupată cu orice altceva, numai să nu-şi aducă aminte de traiul de acasă: un tată alcoolic şi agresiv, care sărea la bătaie de fiecare dată când consuma băuturi alcoolice.

Nu fusese tot timpul aşa, însă crizele care determinau familia să plece oriunde vedea cu ochii începuseră după ce banii din casă deveniseră tot mai puţini. Aşa s-a întâmplat şi în ajunul zilei în care s-a întâmplat. Bărbatul a făcut scandal, a sărit la bătaie, iar soţia şi copiii au fugit de acasă. A doua zi, mahmur, bărbatul şi-a căutat familia din sat. Vestea a ajuns la urechile lui Ionuţ, care a luat decizia să-şi înfrunte tatăl. A luat un băţ şi s-a dus acasă. Pe patul din cameră îl aştepta tatăl său, iar în momentul în care adolescentul a intrat, bărbatul s-a ridicat în întâmpinarea lui, cuţitul pe care îl ascundea la spate căzând. Atunci când a înţeles ce i se pregătea, băiatul şi-a lovit tatăl, acesta ripostând tot violent. S-a iscat o încăierare, Ionuţ lovindu-şi tatăl de mai multe ori cu băţul peste cap.

Când şi-a dat seama ce a făcut şi şi-a văzut părintele întins pe jos, băiatul a sunat la 112, un echipaj de ambulanţă şi poliţiştii din sat ajungând la casa familiei. Bărbatul a fost dus la Unitatea de Primire a Urgenţelor, ulterior, din cauza gravităţii traumatismelor cranio-cerebrale, fiind transferat la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Dr. N. Oblu" din Iaşi. Ionuţ a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, iar vineri, instanţa s-a pronunţat, pe fond, în privinţa pedepsei ce i se cuvine.

La ultimul termen, atât procurorul cât şi avocatul au cerut ca băiatul să nu fie condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, fapt reţinut de judecător, mai ales în condiţiile în care tatăl său nu s-a constituit parte civilă. Astfel că lui Ionuţ i s-a aplicat măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o perioadă de patru luni, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune. În schimb, va trebui să plătească 1.079,10 lei cu titlu de despăgubiri civile Serviciului Judeţean de Ambulanţă, 5.562,78 lei, plus dobânda legală penalizatoare la aceasta spitalului din Iaşi, unde tatăl său a fost tratat, şi 353,87 lei, plus dobânda legală penalizatoare la aceasta Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoșani.

De la evenimentul nefericit şi până acum, viaţa lui Ionuţ s-a schimbat. A venit la oraş, şi-a găsit loc de muncă şi încearcă să se descurce cum poate mai bine. Va fi nevoit însă să respecte decizia instanţei şi să urmeze toate măsurile dispuse de specialiştii Serviciului de Probaţiune.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
4826

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1509

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea ...

Proprietarii din blocul în care a avut loc explozia au nevoie de ajutor! "Poate oamenii cu suflet mare ne vor ajuta pentru a putea repara apartamentele"

Marţi, 19 Septembrie 2017
4286

După explozia de vineri, specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au evaluat sumar stricăciunile produse de deflagraţie, iar ceea ce au văzut cu ochii lor era înfioră...