Aproape jumătate dintre copiii români răcesc și de trei ori pe an. Cât de corect știi să îți tratezi copilul?

Aproape jumătate dintre copiii români răcesc și de trei ori pe an. Cât de corect știi să îți tratezi copilul?
Infecțiile respiratorii conduc, de departe, în topul bolilor care afectează copii, arată un studiu recent realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei. Deși nu sunt afecțiuni care pun viața în pericol, exceptând complicațiile grave, acestea alterează starea generală a copilului, părinții fiind nevoiți să găsească rapid soluții de ameliorare.

Potrivit doctorulzilei.ro, cea mai mare provocare se regăsește la categoria de vârstă 7-12 ani, întrucât nu există prea multe opțiuni de tratamente gata dozate, special concepute pentru această categorie de vârstă și greutate. Mai bine de o treime dintre juniorii cu vârste între 7 și 12 ani se confruntă și cu trei episoade de răceală și gripă în cursul unui an, arată studiul SNMF, realizat pe o platformă, în perioada 11-18 iulie, pe un eșantion de 471 de părinți.

În acest caz, cea mai mare provocare pentru părinți este administrarea unui tratament corect, adecvat vârstei și greutații copilului, lucru confirmat și de recenta cercetare. Tratamentul pentru răceală și gripă îi pune în dificultate pe jumătate dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 7 si 12 ani, pe motiv că nu există prea multe opțiuni în materie de analgezice și antipiretice pentru această categorie de vârstă gata dozate și, astfel, sunt mai dificil de mânuit/adaptat de către părinți. Astfel, părinții se văd în situația fie de a le administra tratamente pentru copii mai mici, riscând să nu dozeze bine tratamentul, fie destinate adultului, riscând să supradozeze.

Ce înseamnă prea mult sau prea puțin la medicamente?

Care sunt riscurile, însă, în cazul unui tratament neadecvat, în doză prea mica sau prea mare? "Atunci când îi administrăm unui copil o doză de medicament mai mică decât cea recomandată, nu apare efectul terapeutic așteptat. De exemplu, la medicamentele care combat febra, dozele mai mici fac ca febra să nu scadă sub 37,2 grade Celsius, la nivelul axilei. De cealaltă parte, când dozele sunt mai mari, efectul terapeutic așteptat apare dar, odată cu dozele mari, cresc și riscurile de efecte adeverse și/sau toxicitate ale medicamentului. În ambele cazuri, medicamentul poate fi cotat că "nu e bun", "nu e folositor", "e nociv", "e apă de ploaie", "e toxic" etc.", explică dr. Ileana Efrim, medic de familie.

Mai există o situație care poate avea impact negativ asupra sănătății copiilor: administrarea medicamentelor neadaptate indicatiei terapeutice la copil: risc mare de reactii adeverse sau toxicitate, similar unei "otraviri", adaugă medicul de familie.
Cum pot să își ia copiii singuri medicamentele, în siguranță, citiţi în continuare pe doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
7

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
29

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
27

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...