Apelul studenților români din străinătate: "Primiți-ne înapoi acasă!"

Apelul studenților români din străinătate: "Primiți-ne înapoi acasă!"
"Primiți-ne înapoi acasă!". "Putem face ceva împreună", "Putem face o echipă pentru România!". "Dați-ne o șansă".
 
Așa și-a început discursul Sebastian Burduja, prezent la Gala Studenților Români din Străinătate. Tânărul care a devenit consultant al Băncii Mondiale la Washington a lansat un apel către toate forurile de decizie din România, pentru că sute de tineri s-ar întoarce în țară. 
 
Liga Studenților Români din Străinătate a lansat proiectul SMART DIASPORA, în fapt o strategie de atragere în țară a tinerilor care au studiat peste hotare. "Este o propunere de strategie națională pentru atragerea în România a tinerilor români pregăți în străinătate. Strategia multidimensională de atragere în România a tinerilor români din străinătate. E scris foarte bine, atât pentru factori de decizie, cu un rezumat executiv cu zece priorități, pe care noi le recomandăm. Proiectul este expus pe larg și conține 80 de pagini de documente. Nu l-am trimis încă nimănui și nu am purtat nicio discuție. Este în faza lansării. Miercuri urmează să-l trimitem instituțiilor abilitate. Noi credem că este o propunere viabilă", a explicat Sebastian Burduja.  
 
"Recâștigarea creierelor", o strategie profitabilă
 
Dar ce ar însemna de fapt reîntoarcerea tinerilor care au plecat în străinătate? În primul rând, un profit pentru țara de origine! "Noi ne-am uitat și la contextul românesc, dar ne-am uitat și la ce au făcut alte țări, pe partea de recâștigare a creierelor. Și ne-am dat seama că țările care au succes astăzi, precum Brazilia, China, Malaezia sau Polonia au astfel de programe. Pentru că investiția în educație și în programe de recâștigare a creierelor este extrem de eficientă și profitabilă. Investești un leu și scoți zece", a precizat președintele Ligii Studenților Români din Străinătate.
 
SMART DIASPORA, deduceri fiscale la revenirea în țară

 
Proiectul SMART DIASPORA are mai multe priorități care ar putea facilita întoarcerea tinerilor români. Priorități care, dacă ar deveni legi, ar putea crea o Românie "din care să nu mai fie tentați să plece". "Sunt zece măsuri prioritare și am să dau câteva exemple. De exemplu, facilitarea accesului tinerilor din străinătate la funcții din administrația publică din țară. Cred că ar fi foarte mulți interesați. Măcar să aibă o asemenea ocazie. Dacă nici nu le dăm șansă. Depinde, de la minister la minister. Știu că sunt sporuri salariale", a spus Sebastian Burduja.
 
S-ar întoarce pe un salariu de 400 de euro
 
Acesta a explicat că Liga Studenților Români din Străinătate realizează periodic sondaje în rândul tinerilor români din străinătate. "Într-un sondaj, am întrebat 1000 de studenți români pe ce salariu s-ar întoarce. 60 la sută dintre ei au spus că s-ar întoarce pe un salariu între 400 și 1000 de euro. E surprinzător de puțin, față de cât mă așteptam eu. Sigur, poate nu se poate încă, dar poate există ministere care să plătească cel puțin 400 de euro. Am vrea ca aceste propuneri să devină legi noi avem în proiect și implicațiile legale și bugetare, iar cine ar trebui să se ocupe de proiect este primul-ministru, pentru că este o propunere care implică o mulțime de ministere, cel al Educației, Ministerul de Externe, ambasade, Ministerul Muncii, Ministerul Administrației și Internelor. Ne-am dori să fie primul-ministru și pentru a oferi greutate proiectului. Noi am vorbit și de deduceri fiscale la revenirea în țară, desigur, pe o perioadă determinată", a mai spus Sebastian Burduja.
 

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
57

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
67

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
44

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...