Apele au inghitit 9 vieti, intr-o singura luna!

Bilant tragic! Noua botosaneni au murit inecati in ultima luna.

Pentru recuperarea a sase trupuri neinsufletite din apele Siretului sau a unor lacuri de acumulare, martorii tragediilor au apelat la sprijinul echipajului de scafandri al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani. Majoritatea victimelor au fost adolescenti care, fie din neatentie, fie din teribilism, s-au aventurat in locuri periculoase pentru inot, pierzandu-si astfel viata.

Interventiile de cautare si aducere la mal a trupurilor neinsufletite au durat intre 30 de minute si 16 ore, deoarece nu se cunosteau cu exactitate locurile in care victimele au intrat in apa, iar scafandrii au fost nevoiti sa verfice suprafete foarte mari, in conditii de vizibilitate minima.

Dupa ce, sambata dimineata, echipajul de scafandri a actionat pentru recuperarea cadavrului unui sucevean, in varsta de 52 de ani, inecat in raul Siret, duminica, 19 iulie, ora 17.10 au fost soli citati sa intervina pentru a scoate trupul neinsufletit al unui tanar de 17 ani, care s-a inecat in acumularea Catamarasti, pe raul Sitna.

Spre locul tragediei au plecat 3 echipaje din cadrul Detasamentului de Pompieri Botosani, dotati cu barci si accesorii de cautare la inec.

 Dupa aproape 16 ore de cautare scafandrii i-au descoperit trupul neinsufletit la circa 40 de metri de mal. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani face un apel catre parinti sa-si supravegheze copiii si sa nu-i lase la joaca pe malurile raurilor, lacurilor sau canalelor de irigatii.

"Totodata, reamintim primarilor si detinatorilor de acumulari, lacuri si balastiere ca potrivit, Ordinului Prefectului nr. 161 din 25 iulie 2007 privind unele masuri de prevenire a riscurilor de inec sau imbolnaviri datorate scaldatului in locuri periculoase sau ape neavizate sanitar, au obligatia sa identifice si sa monteze panouri de avertizare cu mentiunea Scaldatul interzis, pericol de inec, in zonele periculoase pentru scaldat sau inot", precizeaza plutonier Dorina Lupu, purtator de cuvant al IJSU Botosani.

In acelasi timp se impune desfasurarea unei campanii de constientizare a populatiei asupra riscurilor la care se expun atunci cand se scalda in locurile periculoase prin afisarea la primarii, scoli, biserici, piete, dispensare a unor materiale preventive in care sa fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la scaldat/inot in locuri periculoase precum si nominalizarea acestor zone.

De asemenea, pe timpul sezonului estival este necesara intensificarea controalelor privind respectarea regulilor de prevenire si interzicere a scaldatului in locuri periculoase.

Se recomanda populatiei sa frecventeze numai locurile special amenajate pentru inot si sa respecte avertizarile privind interzicerea scaldatului in alte zone decat cele autorizate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
16

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
30

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
56

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...