ANRE: Trebuie să avem contoare individuale pentru căldură

ANRE: Trebuie să avem contoare individuale pentru căldură
ANRE afirmă că introducerea contoarelor individuale la căldură şi gestionarea integrată a sistemului centralizat de termoficare (producţie, transport şi distribuţie a agentului termic) sunt singurele soluţii pentru problema încălzirii urbane în România.

ANRE transmite că termoficarea în oraşele mari rămâne problemă fără soluţii.

"Termoficarea urbană în oraşele mari din România rămâne în continuare o problemă fără soluţii. Dacă nu vom schimba modul de abordare a problemei, nu vom avea succes", a declarat, marţi, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). 

El a arătat că a participat la o întâlnire cu parlamentarii europeni din Comisia de eficienţă energetică şi regenerabile, unde s-a ridicat problema sistemelor de încălzire urbană centralizată. 

"M-au făcut să înţeleg un adevăr istoric, că nu există şi nu va exista la nivel european o preocupare pe tema încălzirii urbane, întrucât aceasta nu este o problemă europeană, ci este o problemă locală, prin urmare decizia, strategia şi programul de rezolvare trebuie să fie la nivel local. (...) Piaţa de căldură nu este una interconectabilă, ci una locală", a susţinut Calotă. 

Potrivit oficialului ANRE, nu reprezintă o soluţie faptul că Guvernul acordă ajutoare în fiecare toamnă pentru trecerea iernii. 

"Soluţiile conjuncturale, ca să nu le numesc pompieristice, pe care le dă Guvernul în fiecare an prin fondul de echilibrare, care să acopere subvenţia sau găurile din bugetele locale pentru încălzirea de iarnă, reprezintă o chestiune abominabilă, chiar ruşinoasă", a susţinut Calotă. 

Oficialul ANRE a arătat că soluţiile problemelor din sistemul de încălzire trebuie gândite integrat, nu separat pe partea de producţie, transport, distribuţie şi furnizare, unde, în prezent, decidenţii sunt diferiţi. 

"Este un singur serviciu public de termoficare urbană. Nu este un serviciu de a produce energie, nu este unul de transport, nu este unul de a face distribuţie şi altul de a face furnizare de energie termică. Este un singur serviciu public. Abordarea integrată trebuie să devină în mod obligatoriu baza analizei şi deciziei locale", a mai spus Calotă. 

El a amintit că în dezbaterile purtate în Parlament pe tema legii de eficienţă energetică, ANRE a vrut să introducă sancţiuni pentru primăriile care nu gestionează eficient acest serviciu, însă parlamentarii s-au opus, susţinând că acest lucru poate afecta autonomia locală. 

"Trebuie să terminăm cu ideea că putem impune cetăţenilor din România obligativitatea de a sta racordaţi în sistem centralizat. Este dreptul fiecărui cetăţean de a avea propria opţiune. Acest drept, care face parte din drepturile constituţionale, nu poate fi atacat de niciun fel de act administrativ. Cetăţeanul, ca să rămână racordat, trebuie să aibă încredere că serviciul şi factura sunt bune şi corecte", a continuat reprezentantul reglementatorului. 

Potrivit acestuia, cea mai mare ineficienţă din Europa şi din România o constituie zona locuinţelor, unde se regăsesc peste 40% din pierderile energetice la nivel european, pondere care ajunge la 44% în România. 

"Cetăţeanul trebuie să aibă încredere că, de exemplu în Bucureşti, RADET îi asigură un serviciu de calitate, iar factura este corectă făcută pe consumul real. Deci n-o să putem avea o piaţă consolidată de energie termică până când nu vom avea contorizare individuală. Ca să am contorizare individuală trebuie să schimb în România 95% din infrastructura de distribuţie în bloc, care înseamnă să trec de pe distribuţie verticală la cea pe orizontală", a mai arătat vicepreşedintele ANRE. 

Calotă a mai spus că introducerea contoarelor individuale ar trebui să fie singurul efort pe care trebuie să-l facă primăriile din bugetul local, iar modificările infrastructurii de distribuţie în blocuri să fie realizate cu ajutorul banilor europeni. 

"Reabilitarea blocurilor să înceapă cu schimbarea de distribuţie, care să permită contoare individuale. Dacă realizăm într-un oraş mare acest lucru, consumatorii nu vor mai pleca, pentru că vor avea dreptul de a opri şi de a porni alimentarea când vor şi să ţină nivelul de confort termic aşa cum îl doresc". 

El a amintit că aproape jumătate dintre consumatorii de energie din România intră în categoria celor vulnerabili, care au probleme cu plata facturii la energie. 

"Peste 42% din cetăţenii români sunt în categoria celor vulnerabili şi au probleme cu plata facturii. Nu poţi face protecţie decât la nivelul cetăţeanului, iar, atâta timp cât contorizarea individuală nu va fi posibilă, protecţia socială nu va fi finalizată", a mai spus oficialul ANRE. 

AGERPRES

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO Liviu Dragnea, declarații după Comitetul Executiv al PSD - "Decizia mea e foarte fermă: rămân la conducerea PSD"

Vineri, 22 Iunie 2018
468

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut în urmă cu scurt timp o conferință de presă, după reuniunea Comitetului Executiv al partidului, în care a obținut susținerea socia...

Român arestat în Germania. Domul din Koln, evacuat de teama unui atentat!

Vineri, 22 Iunie 2018
376

Domul din oraşul german Köln a fost evacuat vineri de frica unui atac terorist, un suspect român fiind arestat preventiv, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate germane citate ...

Când este valabil procesul-verbal de reținere a permisului

Vineri, 22 Iunie 2018
292

Din procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului nu trebuie să lipsească și mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de ...