Angajatorii scapa de plata contributiilor, dar vor fi obligati sa creasca salariile brute!

Angajatorii scapa de plata contributiilor, dar vor fi obligati sa creasca salariile brute!
Guvernul vrea sa modifice Codul Fiscal astfel incat toata povara fiscala va trece aproape in exclusivitate pe umerii angajatului. In schimb, insa, angajatorii ar urma sa fie obligati sa majoreze salariile brute in asa fel incat angajatul sa nu resimta cresterea contributiilor de asigurari sociale si a celor de sanatate. Daca vor refuza, firmele vor fi amendate.

Masura va viza atat companiile de stat, cat si cele private, potrivit Ziare.com, care citează Profit.ro.

Astfel, in cazul salariatului, contributiile de asigurari sociale (CAS) vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar cele pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

In acelasi timp, angajatorul va fi scutit de plata CAS si CASS in cazul conditiilor normale de munca si va achita doar contributiile la asigurari sociale pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%.

Iar daca vor creste birurile pentru angajati, e posibil ca salariile nete sa scada. Guvernul vrea sa evite acest lucru si are de gand sa oblige companiile sa majoreze lefurile in asa fel incat cei ce lucreaza pentru ei sa nu resimta impactul modificarilor fiscale.

Mai exact, proiectul prevede ca "in scopul neutralizarii efectelor majorarii cotelor de contributie de asigurari sociale individuala si contributie de asigurari sociale de sanatate individuala, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce urmatoarea masura tranzitorie:

In scopul asigurarii aceluiasi venit net pentru angajat, dar si a pastrarii nivelului costului total cu salariile pentru angajator, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, salariul de baza brut lunar aferente contractelor individuale de munca, raporturilor de serviciu, actelor de detasare sau a statutelor speciale prevazute de lege, aflate in derulare se modifica dupa cum urmeaza:

(a) pentru salariile de baza brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 21%. Procentul de 21% reprezinta suma contributiilor angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;

(b) pentru salariile de baza brute lunare mai mari decat 5 castiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egala cu suma dintre contributiile angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luand in calcul ca salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681 de lei".

Proiectul de modificare a Codului Fiscal arata ca daca firma nu respecta aceste prevederi, atunci va fi amendata cu dublul diferentelor constatate in minus de ANAF.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
608

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
128

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
82

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...