Angajatii din invatamantul botosanean nu scapa fara disponibilizari!

Angajatii din invatamantul botosanean nu scapa fara disponibilizari!

 ADA MACOVEI, inspector general ISJ Botosani  

Panica si nesiguranta in randul angajatilor din invatamantul botosanean! Pana in prezent nu s-a luat nicio decizie, nu este adoptata nicio lege cu privire la disponbilizarile din invatamant, facandu-se doar propuneri de la inspectoratele scolare judetene catre Ministerul Educatiei.

Pana la dispozitiile finale ale ministerului, angajatii din invatamant vor ramane in  suspans, intrucat fiecare dintre suplinitori, din personalul nedidactic, spera sa nu fie nominalizat pe lista disponibilizatilor.

"Reducerile de personal de la nivelul judetului Botosani pe legislatia in vigoare nu se pot efectua in totalitate, fara disponibilizari. Speram ca numarul celor disponibilizati sa fie cat mai mic si pentru asta in cursul saptamanii trecute am avut intalniri cu toti directorii unitatilor de invatamant din judetul Botosani, care au venit cu propuneri privind reducerea cu 5% a numarului de norme de la unitatile pe care le conduc", a declarat Ada Macovei, sefa invatamantului botosananean.

Pana in prezent, Inspectoratul Scolar Judetean a centralizat mai multe masuri pentru aceste reduceri de norme, care au fost trimise Ministerului Educatiei, pe o macheta primita de la Minister, masuri care ar putea fi adoptate pentru diminuarea numarului de norme.

In primul rand este vorba de predarea disciplinei de educatie fizica la invatamantul primar, de catre invatatori, dar nu vor fi afectate catedrele titularilor.

Apoi, comasarea claselor paralele cu efective sub media prevazuta de lege sau cu depasirea foarte mica a normativelor in vigoare, prin aceasta propunere facandu-se si reducerea cea mai mare de norma care se poate face, fiind vorba de 85 de norme.

O alta masura ar fi incadrarea pe numarul minim de norme prevazut de planurile cadru in vigoare.
Reorganizarea centrelor bugetare, o singura unitate de invatamant cu personalitate juridical la nivel de comuna.
Efectuarea orelor de cultura generala cu clasa intreaga si separat numai a orelor de specialitate in unitatile de invatamant unde exista clase paralele de elevi pentru invatamat de arta, vocational sau liceu tehnologic.
Reducerea claselor de invatamant seral prin compensarea cu clase de frecventa redusa.
Reorganizarea claselor I, a V-a si a IX-a la limita maxima prevazuta de lege.
Majorarea efectivelor din unitatile care au personalitate juidica la minimum 150 prescolari, minimum 300 elevi si prescolari sau minimum 300 de elevi.

"In momentul in care vom avea certitudinea ca anumite initiative legislative au trecut si devin acte oficiale si trebuie aplicate cu titlu de lege, atunci vom putea vorbi de numarul exact de posturi din fiecare categorie care trebuie reduse, pana atunci rog angajatii din invatamant sa aiba incredere in echipa condusa de domnul Funeriu si de ISJ, care lucreaza asfel incat numarul de disponibilizari sa fie minim", a spus Ada Macovei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
128

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
94

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
87

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...