Ancheta in Sanatate dupa ce au fost majorate salariile medicilor cu 25 la sută

Ancheta in Sanatate dupa ce au fost majorate salariile medicilor cu 25 la sută
Consiliul Concurentei a demarat o investigatie la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Finantelor, privind modul in care salariile angajatilor din sistemul public de sanatate au fost anul trecut majorate cu 25%.

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sanatate cu 25%, insa banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finantata prin cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate, potrivit unor opinii din sistem.

Declansarea unei investigatii nu reprezinta o antepronuntare cu privire la vinovatia celor anchetati, subliniaza Consiliul Concurentei.

"Consiliul Concurentei intelege necesitatea cresterii salariale din domeniul sanitar, investigatia declansata avand drept scop analizarea conformitatii masurilor adoptate cu regulile in materie de concurenta", a precizat autoritatea, conform Ziare.com.

Guvernul sustinea, la adoptarea masurii, ca majorarea salariilor din sectorul public de sanatate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Finantarea masurii este realizata printr-un mecanism inventat de Executiv si CNAS, care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sanatatii, catre CNAS.

Ulterior, CNAS plateste banii catre spitale, pe baza contractelor incheiate de acestea cu casele judetene.

De asemenea, sambata, Guvernul a anuntat ca va lua o serie de masuri prin ordonanta de urgenta cu privire la plata garzilor efectuate de medici, banii necesari urmand sa fie obtinuti din economii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Primari cu apucături de mafiot

astăzi, 08:42
117

Apropierea alegerilor de pe 9 iunie și intrarea în campania electorală scoate ce-i mai rău din anumiți primari și acoliți ai acestora. Membrii Alianței Dreapta Unită se confruntă cu sit...

Fals polițist descoperit de DIICOT, ce ”arsenal” au găsit polițiștii în mașina unui botoșănean!

astăzi, 08:21
208

În luna ianuarie 2024, martorul denunțător G.G., care are calitatea de inculpat într-un dosar al DIICOT Iași, în care este acuzat de trafic de persoane și proxenetism, și se afl...

Anchetă la Săveni, după incendiul de la fosta moară de cereale: Focul ar fi fost pus intenționat! (Video)

astăzi, 08:02
205

Potrivit repreznetanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, incendiul de la Săveni a fost stins după aproximativ opt ore.Cauza probabilă ar fi acțiunea intenționată, ...