Analize de rutina care pot salva viata unei femei

Analize de rutina care pot salva viata unei femei
Analizele de rutina pot identifica o posibila afectiune inca din faza incipienta. In cazul femeilor, exista patru examene medicale obligatorii care le pot chiar salva viata.

"Fiecare om trebuie sa isi faca un set de analize obligatorii cu regularitate. Nu exista niciun motiv pentru care acest lucru trebuie amanat, pentru ca, daca exista probleme, ele vor fi evitate inca din faza incipienta", a spus medicul Donnica Moore, citat de Webmd.com.

Examen cardiac

Bolile de inima afecteaza sute de mii de femei anual. Cazurile de infarct sunt mai numeroase chiar decat cele de cancer, in cazul femeilor. Medicii recomanda, pe langa un examen cardiac de rutina, si adoptarea unui regim alimentar si de viata echilibrat.

"80% dintre aceste afectiuni pot fi evitate daca ritmul de viata si alimentatia sunt atent controlate", a spus cardiologul Marianne J. Legato.

Medicii recomanda analize complete la sange, pentru a vedea care este nivelul colesterolului, precum si electrocardiograma, care indica activitatea musculara a inimii.

Mai mult, in cazul persoanelor cu diabet, riscul aparitiei bolilor de inima este major. Tocmai de aceea, daca in familie exista cazuri de diabet sau persoana in cauza este supraponderala, atunci se impune un examen medical complet.

Testul Papanicolau

Inca de la varsta de 21 de ani sau dupa trei ani de la inceperea activitatii sexuale, medicii recomanda femeilor sa isi faca testul Papanicolau.

El consta intr-o proba de celule recoltata de pe suprafata colului uterin, pentru identificarea celulelor cervicale atipice, care se pot transforma, dupa 10 sau 15 ani, in celule canceroase.

Medicii recomanda femeilor sa isi faca acest examen pana la varsta de 30 de ani, pentru ca orice posibila afectiune sa poata fi tratata in timp util.

Odata cu testul Papanicolau, ginecologii recomanda si analizele pentru detectarea virusului papiloma uman (HPV), responsabil pentru aparitia negilor genitali.

Mamografia

Femeile de 40 de ani trebuie sa isi faca o mamografie o data la doi ani. Mai mult, daca exista cazuri de cancer la san in familie, mamografia devine obligatorie la 10 ani dupa ce acel membru a fost diagnosticat pozitiv.

La 50 de ani, mamografia devine obligatorie anual, recomanda medicul american Phyllis Greenberger. "In multe cazuri cancerul de san poate fi tratat, iar multe femei nu stiu acest lucru. Tocmai de aceea se impune un examen medical regulat", a mai spus Greenberger.

In primul stadiu de dezvoltare al cancerului la san, 97% dintre cazuri sunt vindecabile.

In cazul femeilor de 20 si 30 de ani, palparile sunt cele mai indicate, iar o data la trei ani medicii recomanda o mamografie.

Sensibilitatea pielii

Inca de la varsta de 18 ani, tinerele trebuie sa isi faca testul anual de sensibilitate al pielii. Aceste analize determina cauza aparitiei petelor rosii, frecvente la majoritatea femeilor.

Examinarea pielii poate fi facuta de fiecare femeie, acasa, acordand o atentie sporita degetelor de la maini, de la picioare si axilei.

Cazurile de cancer la piele pot fi astfel evitate, iar analizele regulate pot preintampina o afectiune, care poate fi uneori fatala.
Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
206

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
256

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
73

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...