ANAF: Noua taxa auto ar urma sa intre in vigoare de la 15 decembrie !

ANAF: Noua taxa auto ar urma sa intre in vigoare de la 15 decembrie !
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a venit cu precizari privind data de la care se aplica noua taxa auto, dupa ce in mai multe zone din tara au avut loc proteste ale celor care vroiau sa isi inmatriculeze masinile aduse din strainatate.

Intr-un comunicat dat publicitatii, ANAF a precizat ca taxa ar urma sa intre in vigoare de la 15 decembrie. In document se face referire la Legea 24 din 2000 privind normele de tehnica legislativa, care prevede ca ordonantele de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.

Ordonanta de urgenta publicata luni prevede, insa, la art. 2, data de 15 decembrie. Acest termen se refera insa numai la suspendarea de la plata taxei de poluare pentru 12 luni a masinilor care au o capacitate cilindrica mai mica de 2000 de cm cubi si care se inmatriculeaza pentru prima data. In ceea ce priveste triplarea taxei pentru masinile vechi, sunt publicate numai anexele care le inlocuiesc pe cele din ordonanta precedenta.

De aici probabil a aparut si confuzia, presa de ieri comentand ca din textul publicat luni in Monitorul Oficial lipseste data la care intra in vigoare noua modalitate de calcul a taxei.

 

Ordonanta publicata luni prevede, insa, doar exceptarea de la plata taxei a tuturor masinilor cu normele euro 5 si euro 6, precum si a vehiculelor electrice si hibride. Comisia Europeana a atentionat autoritatile romane ca actul normativ ar trebui sa contina referiri la suspendarea taxei si pentru vehiculele uzate euro 4.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a precizat ca prevederea privind exceptarea de la plata taxei se aplica si pentru autovehiculele cu norma de poluare euro 4.

Administratiile financiare au primit marti dimineata noul software-ul prin care este calculata taxa, precum si Monitorul Oficial in care este publicata ordonanta. Administratiile financiare vor recalcula taxa pe poluare auto din nou pentru dosarele analizate luni, dupa noua formula, pentru ca ordonanta a intrat in vigoare la data publicarii.

Administratiile financiare sunt obligate sa calculeze taxa pe poluare auto in termen de doua zile lucratoare de la depunerea dosarului cu actele masinii, iar plata se face ulterior la trezoreria de care apartine proprietarul autovehiculului.

Decizia i-a luat pe surprindere pe soferi, care au protestat in mai multe orase din tara fata de majorarea taxei pe poluare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
64

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
71

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
67

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...