Amenzi pentru lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu! Arafat: "Responsabilitatea în mod deosebit trebuie să vină şi din partea noastră, ca populaţie!"

Pompierii botoşăneni pot aplica, începând de duminică, sancţiuni administrative beneficiarilor sau proprietarilor de construcţii care ar trebui să deţină autorizaţie de securitate la incendiu şi nu au obţinut-o încă.

Amenzi pentru lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu! Arafat: "Responsabilitatea în mod deosebit trebuie să vină şi din partea noastră, ca populaţie!"

"Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei. Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HG 571/2016. Institutia isi reafirma disponibilitatea pentru solutionarea situatiilor obiectivelor care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu si intrarea in legalitate, prin certificarea indeplinirii masurilor de securitate la incendiu si eliberarea actului administrativ", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Despre sancţiunile pe care le pot aplica pompierii a vorbit şi Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de urgenţă şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit oficialului, amânările în aplicarea legii, care s-au tot înregistrat în ultimele luni, nu au însemnat că deficienţele ar salva proprietarii imobilelor în care se găsesc abateri grave de la amenzi.

"Amânările nu au însemnat că dacă ai ceva grav nu se închide, amânarea a însemnat poredarea amenzii şi obţinerea documentaţiei. Aceste amânări se termină, nu se mai fac altele, iar cei care nu şi-au obţinut autorizaţiile vor primi amenzile. Acolo unde sunt abateri grave descoperite de pompieri, pompierii au obligaţia să sisteze activitatea, depinde de gravitatea abaterii care este găsită de pompieri şi dacă intră în cadrul legal de a închide locaţia respectivă", a declarat Raed Arafat, la Flămânzi, acolo unde duminică a fost operaţionalizat un punct de lucru al ISU Botoşani.

De asemenea, secretarul de stat a susţinut că nu are informaţii în privinţa posibilei închideri a unor şcoli sau spitale, însă a îndemnat la responsabilitate.

"Depinde de ce fel de abateri sunt şi are sunt situaţiile şi dacă intră în incidenţa legii a închidelocaluri de acest fel. Dar noi am închis şi acum. Au fost inspecţii la cluburi, la discoteci, în care s-au găsit oameni peste numărul care este permis. Au fost închise două luni, cum prevede legea, au fost amendate. Pompierii şi pe parcursul anului care a trecut au luat măsuri care sunt mai drastice acolo unde populaţia a fost pusă în pericol. Dar realitatea pe care trebuie să o recunoaştem este că nu putem avea câte un pompier să păzească fiecare stradă, fiecare clădire. Responsabilitatea în mod deosebit trebuie să vină şi din partea noastră, ca populaţie. Dacă tu eşti dispus să încalci regulile şi încalci regulile că faci anumite acţiuni, cum ar fi să deschizi un azil de bătrâni fără să obţii autorizaţiile şi ştiind că trebuie să obţii aceste autorizaţii, responsabilitatea principală este a celui care a încălcat legea. Pompierii când află vion să corecteze dar este imposibil să ai câte un pompier sau un poliţist care să păzească fiecare cetăţean care vrea să încalce legea sau fiecare entitate sau firmă. Când se află de ei, automat sunt luate măsuri. Dacă nu sunt luate măsuri, responsabilitatea trece la cei care află dar nu iau măsuri", a afirmat Raed Arafat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rareș Prisacariu s-a mutat din Botoșani. ”Părinții mei au făcut cel mai mare sacrificiu din viața lor!” (Foto)

astăzi, 08:12
56

Premiul câștigat la ”Românii au talent” i-a adus notorietate, dar și dorința de a face mult mai mult pentru a-și îndeplini visul, acela de a deveni actor. Copilul din...

Ce s-a întâmplat cu Ayan după ce a fost găsit. ”A vorbit tot drumul, spunea că a văzut un lup…”

astăzi, 07:38
1947

Băiețelul era sprijinit de un copac, epuizat și speriat, în apropierea unei lăcaș de cult, la câțiva kilometri de locul în care fusese văzut ultima dată.Copilul a fost ur...

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
667

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...