Amenda record data de comisarii de mediu!

Amenda record data de comisarii de mediu!

 RODICA ZELINCA, comisar sef Garda de Mediu  

O societate cu profil agricol din Leorda, aflata inca de anul trecut in lichidare, a fost amendata cu 80.000 de lei de comisarii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Botosani, pentru depozitarea necorespunzatoare a peste 20 de tone de substante chimice periculoase.

Mai exact, este vorba de substante utilizate pentru tratamente fitosanitare, care au fost depozitate la voia intamplarii, si care reprezinta un adevarat pericol pentru toti cei care intra in contact cu ele, dar mai ales pentru sol.

Lichidatorul societatii a fost invitat la sediul Garzii de Mediu, pentru a prezenta toate documentele necesare, insa acesta nu a onorat invitatia, astfel incat comisarii de mediu au aplicat sanctiunea contraventionala, care este cea mai mare aplicata in ultimii ani pe raza judetului Botosani.

“S-a constatat o cantitate deosebit de mare de substante chimice periculoase, depozitate necorespunzator, in spatiu liber, nesecrurizat. Sunt substante cu grad de toxicitate III, IV, care erau utiliazate la aplicare de tratamente fitosanitare. Acestea nu mai pot fi utilizate, tinand cont ca ele sunt degradate, termenul de valabilitate este depasit. Potrivit legii, unitatea lichidatoare are obligatia de a le elimina si neutraliza, prin unitati specializat. In cazul in care aceste substante erau imprastiate pe culturi agricole, pe cursuri de apa sau in apropierea asezarilor umane, exista un potential pericol de contaminare a solului, a apelor, fiind un pericol si pentru cei care veneau in contact cu acestea", a declarat Rodica Zelinca, comisar sef al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu.

Controlul la societatea in cauza a fost efectuat in urma cu doua saptamani, la verificari participand si reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie. Si oamenii legii au deschis o ancheta, urmand a fi facuta inclusiv o sesizare penala pe numele tuturor celor care se fac vinovati de aceasta situatie.

Conform legii: “Constituie infractiune nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de substante periculoase, precum si nerespectarea obligatiilor de depozitare a produselor de protectie a plantelor, care trebuie sa fie amblate si depozitate in locuri protejate".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
271

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
46

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
397

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...