Am putea scapa de rate daca ar exista o lege a falimentului personal

Am putea scapa de rate daca ar exista o lege a falimentului personal
Cei care au intrat in imposibilitate de plata si-ar putea salva bunurile girate in momentul contractarii unui credit daca legislatia privind insolventa ar fi extinsa si la persoanele fizice, sustin avocatii.

"In dreptul englez, francez si american exista reglementat falimentul personal. Societatea civila ar trebui sa initieze Parlamentului o completare, o modificare sau un capitol separat la legea insolventei care sa reglemeteze falimentul personal si la noi, ajungandu-se la inghetarea creditului sau a sumelor datorate fara penalitati si dobanzi marite", sustine avocata Maria Aldea, citata de Ziarul de Iasi.

Potrivit acesteia, daca legislatia ar fi adaptata, un credit de 100 de lei neplatit la timp nu s-ar transforma intr-o datorie de 5.000 lei in cativa ani, ci ar ingheta undeva in jurul valorii de 150 lei.

In dreptul englez si american se declara falimentul persoanei fizice pe o procedura apropiata de insolventa noastra si anume poti plati in transe.

"Legea insolventei se poate modifica oricand ca orice act normativ. Asta nu este o problema. Exista un pericol daca se reglementeaza falimentul, adica s-ar crea un precedent extrem de periculos si folosit de toti cei care vor imprumuturi. Exista cei de rea credinta care, in complicitate cu functionarii bancari, nu o sa plateasca ratele si fac banii in doua. Este delicata situatia, dar formule s-ar putea gasi", sustine avocatul Adrian Mogos.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
38

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
35

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
113

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...