ALEXANDRA VREA SA TRAIASCA!

ALEXANDRA VREA SA TRAIASCA!

 ALEXANDRA OSTAFI  

Drama unei studente in ultimul an de facultate! Cu doar citeva luni inainte de licenta, Alexandra Ostafi, din Botosani, studenta in Iasi, a primit o veste cutremuratoare: a aflat ca are leucemie in stadiu sever.

Singura ei sansa este un transplant de maduva in Germania. Costul acestuia depaseste insa cu mult posibilitatile familiei sale.

Colegii Alexandrei ne-au scris, in incercarea de a-i face cunoscuta drama si a-i da o sansa la viata. Pina acum trei luni, Alexandra isi facea planuri de viitor fara nici o grija.

Este in ultimul an de facultate, se gindea sa-si dea licenta si apoi sa-si gaseasca o slujba. Brusc, prioritatile vietii s-au schimbat pentru ea: a fost diagnosticata cu leucemie. Sansa ei este un transplant de maduva la o clinica din strainatate, operatie al carei pret urca pina la 150.000 de euro.

Dornici sa-si salveze fiica, parintii cauta peste tot un ajutor. Alexandra nu cere nimic, dar priveste cu optimism inainte.

Colegii ei de facultate vor insa cu orice pret s-o ajute. Ei ne-au scris, cerindu-ne sa ii facem cunoscuta drama: "Am dori sa va informam si pe dumneavoastra de o poveste tragica a unei colege de-a noastre, Ostafi Alexandra. Incercam din rasputeri sa ajutam aceasta viata de om".

Are doar 23 de ani, este de loc din Botosani si studiaza in anul V la Facultatea de Textile-Pielarie si Management Industrial. Locuieste in camin, ca majoritatea studentilor de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi.

In urma cu mai bine de trei luni, Alexandra a fost diagnosticata cu aplazie medulara idiopatica in forma severa. Singura ei sansa de viata este efectuarea unui trasplant la un centru din strainatate.

Astfel de operatii se pot realiza si in Romania, insa numai cu un donator. "Membrii familiei nu sint compatibili, iar in Romania nu exista o banca de donatori", a declarat Gabriela Ostafi, mama Alexandrei.

Familia Ostafi este formata din 7 membri, din care 5 copii. Cel mai mic are doar un an. Tatal e timplar, iar mama este confectioner. Pasiunea mamei a dobindit-o si Alexandra, imediat cum a crescut.

"Din clasa a VI-a, de cum a reusit sa ajunga cu piciorul la pedala, a inceput sa coase singura. A primit chiar si comenzi", a declarat Gabriela Ostafi.

Veniturile lunare ale familiei, respectiv salariile celor doi soti si alocatiile copiilor, ajung la doar 1.500 de lei/luna. Costul operatiei poate ajunge insa pina la 150.000 de euro.

"Am luat legatura cu o clinica din Germania, care ne-a raspuns la cerere, si care acum cauta un donator. Probabil cind vor gasi un donator, ne vor spune si costul exact al operatiei. In Romania, o astfel de operatie am inteles ca e 50.000-60.000 de euro, in strainatate cred ca doar manopera costa atit", a declarat Gabriela Ostafi.

Dupa gasirea unui donator, Alexandra isi va incerca sansele si la Ministerul Sanatatii, pentru a obtine finantarea transplantului. "In Germania, operatia costa in jur de 100.000 - 150.000 de euro. Chiar noi i-am facut dosarul Alexandrei. Ar trebui sa plateasca statul, pentru ca nu exista un centru de donatori la noi in tara", a explicat Cristina Burcoveanu, doctor la clinica de hematologie a Spitalului Sf. Spiridon.

Insa parintii Alexandrei sint sceptici. "Mama mi-a zis sa nu-mi las copilul sa moara pentru ca nu o sa am timp suficient sa string bani dupa ce va fi gasit un donator. Oricum, nu ma pot lasa in baza ministerului. S-au strins deja citiva bani la mine la serviciu", a declarat Gabriela Ostafi.

Cei care vor s-o ajute pe Alexandra o pot face de asemenea prin contul BRD deschis pe numele mamei studentei, Gabriela Ostafi: RO27 BRDE 070 SV223 8620 0700, sau pot suna la numerele de telefon 0751.486.837 si 0761.166.409.

Colegii si profesorii de la facultate sustin in paralel o alta campanie de stringere de fonduri. Aici, Alexandra este cunoscuta ca o studenta cuminte, retrasa si cu rezultate bune la invatatura, insa din cauza diagnosticului nu si-a mai putut sustine examenele in ultima sesiune.

"In semestrul II nu prea mai facem ore, pentru ca o sa avem licenta. In urma cu citeva zile am vazut-o la scoala, am facut fotografii pentru cursul festiv", a spus Andrei Brinduseriu, unul dintre colegii Alexandrei, pentru Ziarul de Iasi.

Profesorii spun ca Alexandra era prezenta la toate laboratoarele si isi facea temele.

"La mine a promovat din prima, face parte din copiii buni. La un moment dat erau citiva studenti care au optat pentru o bursa in strainatate. Ea face parte din categoria celor care ar fi meritat. In prezent se desfasoara o actiune de stringere de fonduri in facultate, dar suma de care are nevoie este foarte mare", a declarat conf.dr Costica Sava, prodecanul facultatii.

Alexandra viseaza la o viata normala, cu o familie si tot ceea ce isi doreste fiecare om. In plus, vrea sa-si poata conduce motocicleta Minsk. Un model mai vechi, ce-i drept, dar pentru care si-a luat deja permisul anul trecut. Sursa: Ziarul de Iasi

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
39

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
97

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
307

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...