Aleşii locali din Secuime au votat pentru oficializarea limbii maghiare

Aleşii locali din Secuime au votat pentru oficializarea limbii maghiare
Aproximativ 300 de primari şi aleşi locali din Harghita, Covasna şi Mureş au participat, vineri, la cea de-a două Adunare a Aleşilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiară să fie declarată oficială în această zonă şi ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să fie zi liberă.

"Cauza noastră e sfântă. Mă gândesc la acei oameni trimişi în administraţiile locale. Avem o responsabilitate, ne-am asumat o sarcină. Aici în administraţie putem crea bazele automiei. Doresc ca hotărârile adoptate aici să fie respectate. Vrem să construim viitorul Parlament Secuiesc", a declarat vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Ferenc Csaba.

În ceea ce priveşte oficializarea limbii maghiare, proiectul adoptat spune că limba maghiară este limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, având un statut identic cu limba oficială a statului, orice cetăţean cu domiciliul în Ţinutul Secuiesc are dreptul să folosească liber şi în aceleaşi condiţii ambele limbi, atât în scris, cât şi oral. De asemenea, Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, împreună cu specialiştii autorităţilor publice, va stabili lista acelor funcţii publice care se pot ocupa numai de către persoane care cunosc ambele limbi.

De asemenea, participanţii au mai votat ca ziua de 15 martie (când se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni,n.r) să fie declarată sărbătoare oficială cu caracter local şi să fie zi liberă, precum şi înaintarea către Parlamentul Europei a unui memorandum, prin care se cere numirea unui raportor european pentru această zonă.

Reprezentanţii UDMR şi PCM au organizat anul trecut două astfel de adunări ale aleşilor locali din Secuime, primii la Miercurea Ciuc şi ceilalţi la Odorheiu Secuiesc. Cu acele ocazii, la Adunarea UDMR a fost adoptată o proclamaţie pentru Ţinutul Secuiesc şi un memorandum pentru statutul special de administraţie publică şi dezvoltare a Ţinutului Secuiesc, iar la Adunarea organizată de PCM şi CNS la Odorheiu au fost adoptate hotărâri privind organizarea de referendumuri locale, simbolurile Ţinutului Secuiesc, instituţionalizarea Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc şi altele.

În total, PCM şi CNS au 500 de aleşi locali în cele trei judeţe. Adunarea s-a încheiat cu intonarea imnurilor Ungariei şi al celui secuiesc.

Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță Ligia Deca!

astăzi, 07:30
14

“Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 1...

Bunica Viorica a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 07:07
109

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula. Miercuri seara, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe înspre domiciliul său, însă până în p...

Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul

astăzi, 07:00
47

Sfântul Ioan (†820) a ieșit de tânăr din lume şi iubind pe Hristos s-a dus la Sfântul Grigorie Decapolitul, care l-a făcut monah și împreună se nevoiau, plăc&acir...