Alegerile din Republica Moldova de pe 29 iulie coincid cu Ziua Imnului Romaniei, "Desteapta-te, romane"!

Alegerile din Republica Moldova de pe 29 iulie coincid cu Ziua Imnului Romaniei, "Desteapta-te, romane"!
În ziua de miercuri, 29 iulie, când în Republica Moldova se vor desfăşura alegeri parlamentare anticipate, este Ziua Imnului Naţional al României, "Deşteaptă-te, române!".

În premieră absolută pentru Republica Moldova, un scrutin a fost fixat pentru o zi lucrătoare! Până acum, toate alegerile aveau loc în zi de duminică.

De ce a insistat Voronin să spargă tiparele? De ce raţiuni s-a condus? Cine i-a sugerat data de 29 iulie, care coincide exact cu ziua în care onorăm Imnul "Deşteaptă-te, române!"?

Din 1991 până în 1994, "Deşteaptă-te, române!" a fost şi imnul de stat al Republicii Moldova.

În 1994, politicienii de stânga din Chişinău nu au mai putut suporta să aibă acelaşi imn cu România. A fost aleasă ca imn al Republicii Moldova poezia "Limba noastră" a lui Alexei Mateevici, pe muzica lui Alexandru Cristea. Comuniştilor lui Voronin nici acest imn nu le place.

Sărbătoarea Imnului Naţional a fost instituită în România abia după 1989. "Deşteaptă-te, române!" a fost cântat însă pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848. Interzis de regimurile politice timp de aproape o jumătate de secol, "Deşteaptă-te, române!" a fost desemnat, în ianuarie 1990, Imn Naţional al României.

Poezia care stă la baza imnului a fost scrisă în 1848 de Andrei Mureşanu şi avea titlul iniţial "Un răsunet".

Conţinutul patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti pentru drepturi naţionale, mai ales din Ardeal.

Prima adaptare muzicală a poeziei îi aparţine cântăreţului Gheorghe Ucenescu, de la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, care a adaptat versurile pe melodia "Din sânul maicii mele", scrisă de Anton Pann.

În 1910 s-a făcut prima înregistrare instrumentală. Partitura originală s-a pierdut însă, iar forma pe care o cunoaştem astăzi a fost stabilită în 1919, de compozitorul Gheorghe Dima. (Sursa: UNimedia)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
11

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
372

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
247

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...