Al patrulea copil al unei familii, ghinion sau binecuvantare?

Al patrulea copil al unei familii, ghinion sau binecuvantare?

Statul roman si-a dovedit ipocrizia fara seaman, lovind crud in copiii care au ghinionul sa fi venit pe lume dupa ce i s-au nascut trei dintre frati!

Daca lupta in Parlament, cu zbaterea surda si spectaculoasa a societatii civile, manipulata si folosita perfid de politicieni, s-a dus anul trecut pentru ca doamnele cu bani sa obtina un alt statut pentru copiii lor, adica indemnizatii mari, statul s-a dezis LEGAL de fiecare al patrulea copil al unei familii de romani.

Asta in timp ce acelasi stat roman trambiteaza fantasmagoric devize despre masuri de crestere a natalitatii, despre protectia copilului, dar mai ales despre: Cetatenii Romaniei sunt egali in drepturi si obligatii!

Vorba poetului: Vrem egalitate, dar nu pentru catei. Sau copii. Ce mai conteaza?

Astfel, conform Ordonantei 148/2005, art. 6, alin. 1, concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).

"Aceasta ordonanta nu face altceva decat sa ne puna tot mai multe semne de intrebare. Astept sa apara si procese cu privire la aceasta ordonanta, pentru a demonstra statului ca nu are dreptate", precizeaza avocatul botosanean Dinu Buceceanu.

De aceeasi parere sunt si reprezentantii Starii Civile, care considera ca acest drept trebuie acordat tuturor copiilor, indiferent de ordinea in care s-au nascut in familie.

“Nu am inteles de ce legea s-a limitat doar pentru primii trei nascuti. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca orice copil are nevoie de fel si fel de hainute care sunt, de cele mai multe ori, la aceleasi preturi cu cele de adult. La nivelul municipiului Botosani sunt destule cazuri de acest gen, insa se gandesc ca, daca asa e legea, nu pot face nimic", a precizat Constantin Dorin Gabur, seful Biroului de Stare Civila Botosani.

Statul se gandeste, insa, la tot si la toate, astfel ca, si in cazul celui de-al patrulea copil al unei familii exista prevederi clare: MAMELE AU DREPTUL LA CONCEDIU FARA PLATA INDEMNIZATIEI! Legea este si mai ingaduitoare, chiar daca hilara: parintele are voie sa isi ia concediu PANA la implinirea varstei de 2 ani (3 ani, in cazul copilului cu handicap), dar concediul nu trebuie sa depaseasca TREI LUNI DE ZILE!

Art. 61. - (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).

(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

(4) Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

Cinismul statului roman merge si mai departe: astfel, cel de-al patrulea nascut intra in drepturi, ca numaratoare a nasterilor, doar daca unul dintre fratiorii sai, nascut inaintea lui, a murit la nastere sau in perioada de cateva saptamani in care statul nu a apucat sa acorde indemnizatie mamei.

In 2007, in Parlament, la nivelul comisiilor, au fost purtate discutii pe marginea acestei ordonante. Se vorbea atunci despre eliminarea unor discriminari intre beneficiarii de fapt ai acestor indemnizatii, respectiv intre copii.

Astfel, in perioada de 2 respectiv 3 ani, pentru care se acorda indemnizatie, toti copiii sunt egali si beneficiaza de ajutorul statului, indiferent daca parintii au realizat venituri in ultimele 12 luni.

Indemnizatia sa se acorde si dupa nasterea celui de al treilea copil, pentru urmatorii nascuti, de ea beneficiind si al patrulea sau al cincilea copil.

In cazul gemenilor sau tripletilor, fiecare dintre ei sa beneficieze de indemnizatie, aceasta acordandu-se pentru fiecare copil si nu pentru o nastere.

Aceste propuneri legislative nu au trecut, insa, singura propunere adoptata fiind cea cu referire la indemnizatia in functie de venitul obtinut, in cazul persoanelor cu salarii mari.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
66

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
71

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
2279

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...